• Andy Moses: Reflections at Dawn.

    Galleri s.e.

Innen familien

Av: Tommy Olsson

Publisert:

Utgave: 5/2007

Del: 

For å feire sine nye lokaler, som er fine, men langt mer utilgjengelige i kartets margin enn de forrige, innleder Galleri s.e. i Bergen denne perioden med en far og sønn-utstilling.

Såvel pappa Ed, som sies å være over 80, som den unge jyplingen Andy (nå, han er på min alder, sånn omtrent) er malere som er fast forankret i den tradisjon som springer ut av den amerikanske abstrakte ekspresjonismen. Men der opphører likhetene.
Andy Moses er representert med fem arbeider som samtlige utforsker horisontlinjen på konkavt oppspent lerret, både meditativt og optisk forstyrrende på samme tid. Pappa Ed er derimot helt vill, bildene er flere, mye større og utført med like deler voldsomhet og presisjon. Store, mørke og mystiske, gjerne med metalliske strøk av gull og sølv som glinser til når lyset treffer fra rett vinkel. Noen bilder er i tillegg blitt utsatt for en håndfull påkastet glitter i ettertid, slik at små korn av intenst rødt og blått plutselig stikker en i øynene der de befinner seg i noe sort og grått uformelig noe.
Det skulle vel være klart nå at det ikke akkurat er noe nytt og revolusjonerende man har å gjøre med her, men det betyr ikke at det er uinteressant. Disse små ekskursene i utkanten av det som i lang tid har vært et etablert forhold til maleriet er, på en rar måte, betryggende å se. Det ville vært forbasket ille hvis ingen tok på seg å gjøre denne jobben. Noen tradisjoner er jo viktigere å videreføre enn andre.