By the Way – for folk i farten

Av: Thomas Hervard

Publisert:

Utgave: 6/2003

Del: 

Galleriet «By the Way» ligger i et sterkt trafikkert gatekryss i Bergen sentrum. I svært urbane omgivelser har galleristene skapt et originalt utstillingskonsept. Gjennom fem utstillingsvinduer vises stadig skiftende utstillinger av ung og utfordrende kunst.

Galleriet henvender seg til alle som går forbi. «By the Way» ligger rett ved et lyskryss og passerende bilister har god utsikt til utstillingene. Rett i nærheten ligger Bergens kunstmuseer og den sagnomsuste rockeklubben Garage. Plasseringen sørger for en jevn strøm av slitne rockere, kulturdamer med kunstnerhatt på hodet og fjær i øret, og andre som er mye på farten i Bergen. Det mest trofaste publikummet er nok likevel Bergens narkomane som henter sprøyter i automaten rett over veien, og som setter sine skudd i pissoaret som befinner seg i samme bygning som galleriet.

Program
«By the Way» har kanskje et av de sterkeste utstillingsprogrammene her i landet. Utstillingene skiftes hver måned, så det er høy intensitet og stadige overraskelser. Galleriet har klart å ta kunstlivet i Bergen og resten av Norge på pulsen helt fra det åpnet i 1999. Her vises først og fremst eksperimentelle kunstnere, og de fleste som stiller ut er unge.

Utstillingslokalet
Galleriet er fem store utstillingsvinduer som altså vender ut mot et gatekryss. De inviterte kunstnerne lager prosjekter tilpasset vinduene, og utstillingskonseptet er «art by the way of windowshopping». Dette krever at man setter seg godt inn i stedets omgivelser, for prosjektene blir mest vellykket når de lages spesielt for galleriet. Dette er et konsept som nok ikke passer for alle, og det kan være krevende å lage utstillinger til et galleri med så strenge begrensninger. Selve bygningen rommer også parkvesenets redskapsbod og, som nevnt, et offentlig urinal. «By the Way» er et av de få galleriene hvor det er greit å ta med paraply når man skal betrakte kunsten.

Service
Kunstnere som stiller ut på «By the Way» blir invitert til Bergen for å montere utstillingene selv. Reise og opphold blir dekket av galleriet. Dette er ganske imponerende når vi vet at galleriet er et idealistisk, kunstnerdrevet prosjekt med laber økonomi. Reisestipendet har et øvre tak på tre tusen kroner, og i noen tilfeller overnatter besøkende kunstnere hjemme hos galleristene. Kunstnerne bak galleriet er idealister som ønsker å møte kunstnerne. Dette er en av bonusene, for jentene som driver galleriet er svært trivelige og gjestfrie, med mange lure tanker om kunst. Galleriet er ikke egentlig et salgsgalleri. Det er sjelden penger å hente, men stiller man ut på «By the Way» venter både ære og berømmelse. Galleriet har vært en viktig start for mange unge kunstnere her i landet. Åpningene er morsomme og foregår i det nevnte redskapsskjulet – og i gatene utenfor galleriet.

Pressedekning, salg
«By the Way» er et originalt konsept som har fått mye oppmerksomhet i pressen. Avisene i Bergen var veldig begeistret i begynnelsen. I dag har nyhetens interesse lagt seg litt, og galleriet må konkurrere med andre museer og gallerier om oppmerksomhet. Galleriet har også en svært veldesignet og informativ nettside, med masse dokumentasjon fra utstillingene. Konklusjon«By the Way» har klart å plassere seg i teten blant de toneangivende galleriene i Norge. Utstillingskonseptet er krevende, og mange kunstnere passer nok ikke helt inn på galleriet. Hvis du er en kompromissløs avantgardist som ikke tenker for mye på penger, så er dette stedet for deg.