• Audun Eckhoff og arbeiderne under innspurten før åpningen 21. mai

    Olaf Knarvik

Større enn Nasjonalgalleriet

Av: Rita Marhaug

Publisert:

Utgave: 3/2003

Del: 

Onsdag 21. mai åpner kulturministeren Bergen Kunstmuseums nyoppussede lokaler. Til sammen har museet 4500 kvm netto utstillingsareal. Dette er til sammenlikning 1500 kvm mer enn Nasjonalgalleriet i Oslo, og gjør Bergen Kunstmuseum til et av de største museer i nordisk sammenheng.

Audun Eckhoff er mannen som har gleden av å sluttføre ombyggingen. Etter flere år som konservator ved Museet for samtidskunst, flyttet han for et år siden til Bergen og overtok direktørstillingen etter Gunnar Kvaran. Billedkunst møtte Eckhoff vel en måned før åpningen. Da var fortsatt Rasmus Meyers allé 9 et stort anleggsområde, og for en ufaglært i byggefaget fremsto det nokså kaotisk. Direktøren forsikret imidlertid at alt var i rute.
– Etter en kulturpolitisk innsats som strekker seg tilbake til 1993, kan jeg nå være den som skummer fløten av arbeidet, en veldig privilegert situasjon.
46 mill. kroner har ombyggingen kostet. I 1999 vedtok bystyret overføring av den tidligere Lysverkbygningen (1938) til museet. Kombinasjonen av bypatriotisme og kulturinteresse er sentrale faktorer i prosessen bak forlengelsen av den bergenske kulturaksen langs Lille Lungegårdsvann.
Hvordan vil publikum kunne oppleve byens nye tilbud?
– Lysverket vil med sine 2500 kvm romme museets faste samling med åpninger helt frem til samtidskunsten i skiftende presentasjoner. I tillegg har vi Rasmus Meyers Samlinger og Stenersens samling med skiftende utstillinger i nabobygningene. Det er viktig å ikke bare vise frem det man gjerne kaller museets skatter, men også aktualisere dem gjennom utstillingsprogrammet.
De besøkende vil også få anledning til å nyte et bedre måltid hos Bølgen og Moi, eller ta en tur innom museumsbutikken. Begge disse tilbudene er lokalisert i byggets 1. etasje, med utsikt mot byparken og Lille Lungegårdsvann.
– Vi regner jo med at publikum vil være nysgjerrige og strømme til nå ved nyåpningen, sier Eckhoff. – Å holde på denne interessen er en utfordring vi jobber med. Et viktig og langsiktig satsingsområde er formidling til barn og unge. I forbindelse med åpningen av Lysverket presenterer vi blant annet et nettbasert kunstformidlingsopplegg rettet mot skoleungdom både i Bergen og ellers.
Hvilke muligheter for samarbeid ser du for det nyopprustede museet ?
– Vi vil jo som før arbeide på et fritt og uavhengig grunnlag i forhold til samarbeidspartnere både i og utenfor landet. Men det er jo ingen tvil om at de nye lokalitetene gjør oss mer attraktive. Regionale nettverk er av stor interesse, og vi er for tiden involvert i et EU-finansiert utstillingssamarbeid med Baltic Arts Center i Gateshead, Newcastle, og med institusjoner i Nederland, Sverige og Finland. Å søke ut i Europa åpner opp økonomiske muligheter gjennom EU-finansiering av større utstillingsprosjekter. Dette åpner opp for produksjoner som ikke kan la seg realisere innenfor et nasjonalt samarbeid alene.
En siste påminnelse til alle som måtte befinne seg i Bergen tirsdag 20. mai: Da inviteres publikum til kveldsbesiktigelse av utstillingen i Lysverket, et kunstens «housewarming-party» før den høytidelige åpning dagen etter.