• Tone Hansen, styreleder for UKS, viser stolt frem UKS´ nye lokaler i Lakkegata 55 med opptil 12 meters takhøyde. Her står Hansen i de fremtidige kontorlokalene.

Kunsten flytter østover

Av: Ståle Sørensen

Publisert:

Utgave: 3/2003

Del: 

Kvadraturen i Oslo har over lengre tid vært preget av gallerier, museer og kulturinstitusjoner. Dette er nå i ferd med å forandres, og det går en stille strøm av gallerier østover.

Fotogalleriet, med Eivind Furnesvik i spissen, er allerede igang med å pusse opp sine nye lokaler i Møllergata 34, og i Lakkegata 55 går UKS-leder Tone Hansen rundt i de nye flotte lokalene ved Akerselva – som vil bli UKS´ nye tilholdssted og galleri, etter 65 år i Rådhusgata. Også andre gallerier som i dag holder til i Kvadraturen går med flytteplaner. Billedkunst møtte Furnesvik og Hansen, og fikk en guidet tur i østkantens nye galleriomgivelser.
Hvorfor flytter dere østover?
EF: – Galleriet har brukt mer enn halvannet år på å lete etter nye lokaler, i denne anledning har vi vurdert flere muligheter, deriblant lokaler på vestkanten. Men Oslo øst representerer uprøvde muligheter med henblikk på formidling av samtidskunst (skjønt Fotogalleriet allerede på 1980 tallet befant seg en periode på Grünerløkka).
TH: – Jeg ser ingen grunn for en kunstinstitusjon å flytte vestover. Jeg har mer tro på pressområder enn sedate vestkantstrøk. Det er i gamle Oslo de store og interessante endringene skjer.
Er dere ikke likevel redd for å havne utenfor «kunstlysløypa» i Oslo?
TH: – Vi havner faktisk over tid midt i lysløypa. Ved å flytte UKS østover er vi med på å utvikle elveløpet som en kulturløype.
EF: – Fotogalleriet har et svært ungt publikum som i overveiende grad bor nettopp i disse områdene. Totalt sett vil vi nok imidlertid tape noe i antall besøkende i forhold til i Kvadraturen. Men Kvadraturen er ikke nødvendigvis det området som kommer til å utgjøre kraftsenteret i årene fremover.
Tror dere flere gallerier vil flytte østover?
TH: – Ja!
EF: – Nå er det allerede kjent at UKS vil flytte inn i lokaler i Lakkegata, og i løpet av høsten 2004 vil også Norsk Form og Norsk Designråd innta trafohallen bak kulturkirken Jakob. Om dette markerer en mer varig trend, er vanskelig å si.

Fotogalleriet åpner i nye lokaler i Møllergata torsdag 28. august klokken 19.00 med en utstilling av Marius Engh. Galleri UKS åpner samme dag med en utstilling av Siri Hermansen.