Løsning for Trafo

Av: Ståle Sørensen

Publisert:

Utgave: 3/2003

Del: 

Kunstnerne må likevel ikke ut av Trafo. Kulturbyråd Kjell Veivåg (V) i Oslo har fremlagt en plan for trafobygget. Leietakerforeningen har lagt ned våpnene og fjernet «vi flytter ikke»-skiltet fra fasaden. Krigen er med andre ord avblåst i denne omgang.

Den endelige løsningen består i at kommunen har sagt seg villig til å kjøpe bygget slik at kunstnerne fortsatt kan få ha atelierer der til en rimelig pris. Billedkunst møter Kjell Veivåg og Per Hess, formann i leietakerforeningen, i trafobyggets solvegg – med utsikt over hele Oslo.
– Kommunen har vel vinglet litt i denne saken? Var ikke intensjonen at kunstnerne selv skulle få kjøpe bygget?
– Jo, men nå var det dette vi fikk til i denne omgang, sier Veivåg. – Jeg holder fortsatt muligheten åpen for at kunstnerne selv skal få kjøpe bygget av kommunen i fremtiden, dersom de selv ønsker dette.
Det er fortsatt en vei å gå før salget er gjennomført, men Veivåg mener at det meste tyder på at salget vil ende godt for alle parter.
Er dere i Trafo fornøyd med denne løsningen?
– Vi er svært fornøyd og det gleder oss at det endte godt til slutt, sier Hess. – Nå ser jeg frem til å legge denne saken bak meg og konsentrere meg om andre ting. Det triste med saker som dette er at unge og eldre kunstnere ofte settes opp mot hverandre og det tar en stund å lege sårene. Jeg håper at vi får et atelier for yngre billedkunstnere her slik at vi ikke får disse kunstige motsetningene i fremtiden.
– Jeg tror nok presset vårt har vært med å påvirke byråden i riktig retning, men det er fint at vi nå kan sette oss ned og diskutere Trafos spennende fremtid istedenfor overlevelse, fortsetter Hess. – I dag disponerer for eksempel kraftprodusenten Hafslund større deler av bygget. Dette vil bli ledige arealer når kommunen overtar. Her ligger mange muligheter, blant annet for gjesteatelierer til unge og utenlandske kunstnere. Jeg ser frem til å samarbeide med byråden om dette.
– Ja, og slike ting er vi svært interessert i å samarbeide om nå som vi søker Europeisk kulturbystatus i 2011! Når det gjelder de nye lokalene i bygget så vil nok også teatersenteret ha store behov for disse, men her er generelt sett store muligheter, sier Veivåg.
Så alt er bare fryd og glede?
– Foreløpig ser alt bra ut, vi får vel se ved neste korsvei, avslutter Hess.