Galleri Wang – hever nivået

Av: Thomas Hervard

Publisert:

Utgave: 2/2003

Del: 

Galleri Wang ligger sentralt plassert i sentrum av Oslo med Nasjonalgalleriet som nærmeste nabo og konkurrenten Galleri Riis litt lenger bort i gaten. Galleriet er som regel alene verdt et besøk, men beliggenheten er et fint utgangspunkt for en spasertur i området.

Publikum
Galleriet blir mye besøkt av kunstnere og andre i bransjen, men er fortsatt temmelig ukjent for det store kulturinterresserte publikumet. Hadde flere våget seg over gaten fra Nasjonalgalleriets solide borgerlighet, kunne de fått med seg noen av landets mest spennende kunstnere. Innkjøpere fra museene, samlere og andre utvalgte slipper til på egne visninger før vernissasjene.

Program
Galleriet har flere eldre og veletablerte kunstnere i sin stall. Tendensen hos Wang er likevel ung og avantgardistisk. Galleriet forsøker å finne og dyrke frem stjerner, og har god oversikt over det som rører seg blant unge kunstnere. Direktør Erik Steen og jentene i staben er ofte å se på små obskure utstillinger rundt omkring i byen. Galleriet tar gjerne imot søknader eller besøk fra kunstnere, men ofte har galleriet skjønt at du er interessant – før du har skjønt det selv.

Utstillingslokalet
Galleriet har utstillingslokaler over to etasjer. Det største utstillingsrommet ligger i første etasje. Rommet er avlangt og det er høyt under taket. I andre etasje ligger et mindre og mer intimt rom. Trappen mellom etasjene er velegnet til å få overblikket på vernissasjene. Wang er et klassisk kommersielt galleri, hvor gallerirommet danner en delikat bakgrunn som fremhever kunstverkene som stilles ut. Galleriet viser mye todimensjonal kunst som fotografi, tegning og maleri, som fungerer godt i disse omgivelsene. Døren inn til galleriet er litt smal, og det kan være vanskelig å få fraktet inn store skulpturer eller objekter.

Service
Kunstnerne er svært fornøyde med Wang. Staben er proff og velorganisert. Wang følger opp sin stall og hjelper kunstnerne med prosjekter også utenfor galleriet. På siste vernissasje ble det servert øl og pizza. Men ikke la deg lure av en slik gemyttlighet! På Wangs vernissasjer mingler kunstnere med maktfolk og samlere, så det kan lønne seg å beholde et visst overblikk over situasjonen.

Pressedekning, salg
Mange av Wangs utstillinger blir lagt merke til av pressen. Galleriet arbeider aktivt overfor denne, og forsøker også å promovere sine kunstnere i internasjonale tidsskrifter og magasiner. Wang er et av de få galleriene i Norge som også har et visst renommé i utlandet, og det jobber hardt med å få norske kunstnere ut i verden. Mange av kunstnerne som blir tatt opp i Wangs stall, merker fort at levestandarden øker.

Konklusjon
Galleri Wang er et kommersielt galleri som også har strenge krav til kvaliteten på det som vises. Denne profesjonaliteten gjør stedet litt eksotisk, og ikke så lite tiltrekkende i et ganske middelmådig Oslo. Wang er med på å heve nivået på norsk kunst og sørger vel for sine kunstnere.