Kunstner kjøper krutthuset i Maridalen

Av: Ståle Sørensen

Publisert:

Utgave: 1/2003

Del: 

Billedkunstner og professor Sverre Wyller har gravd dypt i lommeboken og kjøpt «krutthuset» i Maridalen for 1 050 000 – over ti ganger den angitte verditaksten på 80 000 kroner.

Bygget er som navnet tilsier et gammelt krutthus, tidligere eid av forsvaret. Det over 300 kvm store bygget har ikke strøm, vann eller kloakk og heller ikke vinduer.
Hva i all verden får en professor på Kunstakademiet til å kjøpe en slik bygning?
– Jeg har tenkt å bruke det som atelier og muligens visningssted. Etter at jeg er ferdig med mitt åremål som professor, skal det bli deilig å endelig i ro og fred kunne jobbe med egne arbeider.
– Bygget er fredet. Det vil vel bli en del bråk med antikvariske myndigheter ved ombygging?
– Det kan godt være at det blir mye ekstra arbeid. Målet er jo å holde den flotte bygningen i hevd. Både min kone og jeg har arkitektbakgrunn. I tillegg til behovet for atelier var kjøpet fundert på ivaretakelse av bygningen.
Hvordan skal du løse problemet med strøm og vann?
– Dette ordner seg, det er jeg overbevist om. Jeg vurderer å kjøpe et strømaggregat fra forsvaret blant annet.
– Jeg har mange planer for bygget. Det følger jo med fjorten mål skog på kjøpet, noe som også innebærer store muligheter. Egentlig er det et drømmested. Kanskje jeg bare vil bruke det som et sted jeg besøker for å drømme om alle de flotte tingene jeg kunne gjort med det, som et råmateriale for drømmer og tanker...
Hva skal du gjøre med hoggormene som bor under trappen ved sydveggen?
– Hoggorm? Ja de flykter vel så fort det blir aktivitet i huset, håper jeg!