Bergen Kunsthall – håpet er mintgrønt

Av: Thomas Hervard

Publisert:

Utgave: 1/2003

Del: 

Bergen kunstforening har gjennomgått en totaloverhaling. Med nytt moderne navn samt et nyoppusset bygg fremstår stedet som Bergens «kunstnernes hus». Cafeen og visningsstedet Landmark er som hentet ut fra trendmagasinet Wallpaper.

Publikum
Den bergenske befolkningen er kjent for sin kulturinteresse og til Bergen Kunsthall kommer fra mange lag av folket. Det godt voksne publikummet som tidligere var å finne i kunstforeningens hovedpublikum, er fortsatt her, men også de unge fremadstormende med tilholdssted på Landmark får med seg hva som rører seg i de ærverdige utstillingslokalene.

Program
Det er tydelig at Bergen Kunsthall etterstreber å være med der det skjer. Dette har resultert i trusler om politianmeldelse og store oppslag i den lokale pressen. Bergens borgerskap er som kjent lett å erte, men det virker ikke som om Bergen Kunsthall egentlig utnytter dette med tabloide utstillinger. De har mot til å vise ung og internasjonal samtidskunst som kan beskrives som «kunst fra den harde virkeligheten».

Utstillingslokalet
Utstillingsrommene er til sammen fem stykk inkludert No. 5, men i tillegg kommer Landmark. Rommene er store og luftige med overlys i tre av salene. Rett og slett et praktbygg for visning av samtidskunst. Med sitt store inngangsparti egner lokalet seg utmerket for visning av monumentale arbeider. Landmark fremstår som juvelen i kronen i dette fantastiske bygget og bærer med stolthet navnet til byggets arkitekt. Selv om Landmark har sitt eget kunstprogram, markedsføres de sammen med Bergen Kunsthall. No. 5 er innrettet mot salg.

Service
Kunstnere har har kun godord å si om servicen ovenfor utstillende kunstnere. Opptil fire hjelpere til montering samt profesjonell og kunnskapsrik oppfølging fra stedets personell. Det serveres rikelig med vin og åpningskveldene ender som regel opp i standsmessige omgivelser på – ja, du vet hvor.

Presse, salg
Bergen har på mange måter et kunnskapsrikt publikum i forhold til andre, mindre norske byer. Det finnes også en del seriøse kunstsamlere mellom de syv fjell som jevnlig frekventerer Bergen Kunsthall. Det sies allikevel at mange av byens kunstkjøpere gjør sine innkjøp i utlandet eller i Oslo. Om dette skyldes manglende respekt for byens eget kunstliv vites ei. Skal du selge kunst i Bergen er vel allikevel Bergen Kunsthall et av de bedre steder å stille ut. No. 5 satser sterkere på salg enn selve kunsthallen. Når det gjelder pressedekning, er denne ganske upåklagelig. Bergens Tidende besøker Bergen Kunsthalls utstillinger jevnlig. Muligens bør kunsthallen legge seg i selene for bedre å tekkes hovedstadspressen. Det fortjener utstillingsstedet!

Konklusjon
Et praktbygg midt i hjertet av kunstlysløypa i Bergen og med en heidundrende stilig café. God blanding av ungt og trendy publikum samt det vante bergenske borgerskapet. Dette er utstillingsstedet for deg som vil opp og frem, for deg som vil spise kirsebær med de store. Bare så synd at herligheten ligger i Bergen. Ikke et vondt ord om Bergen, men det gir de berømte kirsebærene en litt besk ettersmak. Bergen Kunsthall fortjener å bli enda mer berømt for sine flotte rom og lekre café også utenfor Norges grenser. Lykke til med det!