UKS - big in Japan

Av: Siri Hermansen

Publisert:

Utgave: 7/2002

Del: 

UKS, Unge Kunstneres Samfunns galleri, ligger midt i lysløypa for gallerier i Oslo. Den sentrale beliggelsen er galleriets alfa og omega og galleriet er flittig benyttet og besøkt av hovedstadens kunstspirer, samt de unge litt mer etablerte. «Se og bli sett»-faktoren er høy, og dette er stedet hvor åpningskveldene utarter seg til å bli vorspiel for feststemte kunstnere.

Publikum
En ung medlemsmasse, med innslag av akademistudenter. (Ung i UKS-sammenheng betyr 30 pluss). Stiller man ut på UKS har man likevel følelsen av at «alle» har sett utstillingen. Det lille galleriet er svært viktig i norsk kunstliv og det å stille ut på UKS har en viss status blant de yngre. Kunstsamlere trår ikke akkurat ned dørene på UKS, men man kan være sikker på at en godt profilert utstilling blir lagt merke til av kunst-arbeidernes creme de la creme.
Mange besøkende fra Oslo kunstforening tvers over gaten er det ikke. Når man stiller ut på UKS får man en «big in Japan» følelse – man blir kjent innenfor et lite eksklusivt miljø, som ser seg selv som avantgarden i norsk kunstliv. Det lukter absolutt ikke tusenlapper av UKS- publikummet.

Program
Som navnet sier; «unge» kunstnere. Eller ungdommelig kunst. UKS har til nå hatt en merkelig halvdemokratisk juryordning av UKS-medlemmer, men har den siste tiden eksperimentert med kuratorinitierte prosjekter. UKS-biennalen er det store skippertaket som løfter galleriet fra det litt tvetydige utstillingsprogrammet, til et noe mer gjennomført konsept. UKS-utstillingene varierer veldig i kvalitet, men galleriet skal ha ros for å satse på ny kunst.

Utstillingslokalet
Utstillingslokalet er ikke av de beste. En svært dårlig planløsning legger en demper på installasjonslysten. Inngangspartiet er svært trangt og umedgjørlig, og vanskeliggjør transportering av større skulpturer. Det er også lavt under taket, og rommene er forholdsvis små. Dette er et minus ved presentasjoner av store malerier eller større skulpturer. En godt bevart hemmelighet er UKS´ fantastiske krypkjeller, som enkelte kunstnere svært vellykket har integrert i sine arbeider. Arbeider har også blitt plassert utenfor galleriet, men her er det store problemer med hærverk på nattetid.

Service
I forhold til kjøpere av kunst; ikke bra. Gallerivaktene er dårlig oppdatert i forhold til salg, og det virker som de ikke anser det som del av jobben. Ved montering av arbeider er det grei oppfølging, men mye av arbeidet overlates til kunstneren selv. Man blir gjort stor stas på under åpningen og det serveres rikelig med vin. Det er stor gjennomtrekk av ansatte i galleri UKS. Dette skyldes galleriets demokratiske struktur, og kan lett føre til ansvarsfraskrivelse i oppgavefordeling.

Pressedekning, salg
Sterkt varierende, som kunstnerne de presenterer. UKS kan sikkert jobbe hardere med å tekkes pressen, det kan virke som denne delen av virksomheten går på autopilot. Enkelte kunstnere har under utstillingene fått store oppslag i hovedstadspressen, om dette skyldes eget initiativ vites ei. Jungeltelegrafen benyttes flittig i UKS-sammenheng, og det er alltid et stort oppmøte av unge kunstnere under åpningene. Det virker likevel som festen i andre etasje lokker mer enn utstillingen i første.
Still ikke ut på UKS og forvent et stort salg, det er ikke denne type galleri. UKS-organisasjonens dårlige økonomi har dessverre ikke bidratt til økt vektlegging av salg fra utstillinger. Er man heldig kan man likevel bli innkjøpt i en stor statlig samling, da Boym og gjengen nok får med seg hva som skjer i nabolaget.

Konklusjon
Et «se og bli sett» sted i hjertet av Oslo. Begredelige utstillingslokaler, men med gode muligheter for at «de rette» skal se utstillingen. Som regel god feststemning på åpningskveldene og et bra sted å starte kvelden for deg som skal ut på byen. Jobber du med kunsthåndverk? – Glem det. Dette er et utstillingssted for de unge, fremadstormende og halvkonseptuelle. Litt arrogant stemning, lett ekskluderende trendprofil, men sånn skal det være.
En del hefter og kataloger er å få kjøpt av de rette kunstnere i lobbyen. Store muligheter for spennende utstillinger i kjellerlokalet.