• Vebjørg Hagene Thoe har jobbet sentralt i NBK for å bedre leve- og arbeidskår for billedkunstnere i Norge. Lokalt har hun utredet etablering av Lofoten Kunsthage som hun er styreleder for.

    Bente Bjercke

Nytt kunstsenter i Lofoten

Av: Elisabeth Johansen

Publisert:

Utgave: 3/2008

Del: 

– Dette skal være et regionalt kunstsenter med rom for internasjonale gjester og kunstnerisk samhandling, forteller Vebjørg Hagene Thoe, styreleder i den nyetablerte Lofoten Kunsthage.

Fem minutter fra kommunesenteret Leknes i Vestvågøy kommune ligger et særpreget bygg. Utenpå er det utsmykket av Stamsundkunstneren Scott Thoe, inni skal det romme kunst og kunstnere. Tidligere var bygget drevet som gamlehjem. Da eldreomsorgen ble lagt om, engasjerte Vestvågøy boligstiftelse billedkunstner Vebjørg Hagene Thoe til å utrede etablering av en kunsthage i bygget.

Arbeidsrom for kunstnere
– Vi har etablert Lofoten Kunsthage som et regionalt senter med plass for lokale kunstnere som trenger et arbeidssted. Vi tilbyr også romslig arbeidsrom og leiligheter for gjester – både nasjonale og internasjonale kunstnere, forteller Hagene Thoe.
Billedkunstner Ragnhild Lie er prosjektleder for kunsthagen. I oppstartsfasen ønsker hun å gjøre kunsthagen kjent i kunstmiljøer og blant lokalbefolkningen. Lie inviterte publikum til offisiell åpning i mars i år. Lokale kunstnerne med fast atelierplass i huset deltok. I tillegg var alle kunstnere i Lofoten invitert til å delta.
– Vi kalte utstillingen «Vinterhagen». Hensikten var å vise fram kunstnerne og deres arbeider, og også å få fram husets potensial, forteller Lie.

Videre planer
Lofoten Kunsthage arbeider med planer for ombygging, både innvendig og utvendig.
– Vi ønsker å ha ett stort prosjekt- og visningsrom, som også kan brukes til større arrangementer. Det medfører ombygging av deler av huset. En arkitekt har kommet langt i tegnearbeidet, og det jobbes parallelt med finansiering. Vi har foreløpig fått penger fra Norsk kulturråd og Innovasjon Norge. Når vi fyller bygget med nytt innhold, vil vi også endre og revitalisere fasaden, i samarbeid med arkitekt og Scott Thoe, forteller Lie.
Hagene Thoe påpeker at de også jobber publikumsrettet og vil ha internasjonal kunst i bygget. Utstillingen African/Now, kunst fra Afrika med om lag 80 arbeider, vil bli vist i Bodø og Lofoten, kombinert med seminarer og workshops, etter initiativ fra Lofoten Kunsthage. Utstillingen er støttet av Nordisk kulturfond og skal også til Finland og Danmark.