• Tildekking av Gustav Vigelands Sinnataggen under Kunstneraksjonen. Foto: Behzad Farazollahi.

Da det svartnet for kunsten

Av: Elizabeth Schei

Publisert:

Del: 

Sinnataggen, Den blå stein og hundrevis av andre kunstverk ble denne uka utsatt for et Christo-inspirert overfall da Kunstneraksjonen gjennomførte sin landsomfattende kampanje mot regjeringens forslag til budsjettkutt. Kunstnerorganisasjonene har ført en målrettet og iherdig operasjon de siste ukene.

Da de blå la frem sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet 8. november, våknet kunstnerstanden. Forslaget om å «utsette» (som statssekretær Knut Olav Åmås sa) innføringen av de langvarige arbeidsstipendene, som skal erstatte GI, og kutt i midler til Kulturrådet, fikk kunstnerne til å samle seg om felles front. Det har vært store medieoppslag, opprop, massiv aktivitet i sosiale medier og kunstnerne har rent ned opposisjonspartiene på Stortinget. Og i slutten av forrige uke kom nyheten om at KrF og Venstre har reddet stipendene. Det er en stor seier.

 

Vellykket kampanje

Selv om stipendene er fredet for denne gang, er andre kutt, som blant annet vil ramme de små og kunstnerdrevne institusjonene, blitt stående. Derfor ble hele landet oppfordret til å dekke til kunsten i sine omgivelser 19. november. –Vi opplever at den nye regjeringen har foreslått kutt som signaliserer en fortsettelse av den politiske trenden med ignorering av kunstnere som premissleverandører for sine fagfelt og til institusjonene, skriver Norske Billedkunstnere i en pressemelding. Og på Facebook florerer det nå bilder av skulpturer inntullet i sort plast, tildekkede malerier og utsmykninger i møtelokaler, togstasjoner og hjem, kamuflerte dvd- og bokreoler, performancekunstnere og dansere som har pakket inn seg selv – til og med hele utstilinger ble dekket til enkelte steder, og mange nettsider gikk i sort. Flere kunstinstitusjoner holdt dessuten stengt noen timer denne dagen i solidaritet med kunstnerne.

Akjon utenfor Stortinget. Foto: Behzad Farazollahi.

 

Aksjonen ble rammet inn av en markering på Løvebakken hvor hele 300 møtte opp med paroler som «mangfold, frihet & kvalitet», «pensjon», «vi bygger nedenfra» og «sats på kunstnerne». Retorikken i parolene underbygget flere av de borgerliges egne kulturpolitiske mål, og var et tydelig grep for å signalisere at man vil være med å fylle målene med reelt innhold. Det ble også holdt appeller av NBK, Norske Kunsthåndverkere (NK), Forbundet Frie Fotografer (FFF), Norsk Filmforbund samt politikere fra opposisjonspartiene.

Aksjonen, som ble initiert av NBK, vitner om at det er tent en ny gnist blant kunstnerne. Gjennomslaget med stipendene hadde ikke skjedd uten den massive mobiliseringen, og her har NBK, Unge Kunstneres Samfund (UKS), NK og FFF jobbet iherdig. «Jeg hadde ikke klart å gjøre denne jobben uten dere», sa Venstres Trine Skei Grande i sin appell foran Stortinget. Hun la heller ikke skjul på at det store engasjementet fra kunstnere over hele landet har vært utslagsgivende: «Hvis ikke veldig mange der ute hadde vært forbanna; hvis ikke veldig mange av dere hadde sendt oss mail, SMS’er; hvis ikke jeg hadde hatt folk der ute med kompetanse som jeg kunne ringe til alle døgnets tider under forhandlingene, så hadde vi ikke klart å presse fram disse pengene, så tusen takk», proklamerte hun.

I dag er kunstverkene pakket ut av plasten igjen, og selv om det er lite sannsynlig at selve aksjonen vil påvirke det endelige budsjettet for 2014, viser de siste ukene at det er mulig å snu den blå regjeringen hvis man står samlet og har klare mål. NBKs nye leder, Hilde Tørdal, kalte snuoperasjonen en historisk seier, og antagelig har det gitt vind i seilene til å fortsette den gode alliansebyggingen vi nå har sett. Dette blir spesielt viktig når Kulturrådet og Kulturfondet snart skal under lupen.