Norsk utstillingsvindu i London

Av: Ida Svingen Mo

Publisert:

Utgave: 4/2008

Del: 

Norske kunststudenter i England er lei av å ikke bli lagt merke til. Derfor inviterer de årlig til NorskArt i London.

– På den private visningen kom det langt flere enn vi hadde turt å håpe på. Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger på nivået og kvaliteten. Flere av de som kom innom var interesserte i å opprette kontakt med kunstnerne, enten for å kjøpe arbeider eller for å samarbeide om andre prosjekter, forteller kreativ leder for årets NorskArt Gøril Jelstad til Billedkunst.
Målet med NorskArt er å gi unge kunst- og designstudenter i Storbritannia sjansen til å vise seg frem i London, som ellers kan være vanskelig for uetablerte kunstnere.
Menier Gallery ligger et steinkast fra Tate Modern på den sørlige siden av Themsen. Verk av rundt 30 unge norske kunstnertalenter ble stilt ut i den gamle sjokoladefabrikken i mai.
Å leie galleri i London er en dyr affære. Men de unge og kreative betalte ingenting. Studentorganisasjonen ANSA og den norske ambassaden delte regningen.
– Det er en unik mulighet nettopp fordi vi ikke har noen utgifter. Ren og skjær luksus, sier Ivar Kvaal som studerer fotografi på det renommerte University of Wales i Newport.
Det er mange om beinet i London. Derfor har årets initiativtakere lagt ned ekstra mye arbeid i å skape en identitet rundt NorskArt. De håper det skal hjelpe neste års arrangører.
– Vi har laget en sterk profil rundt årets utstilling, både i forhold til logo og plakatdesign. Det er viktig å skape en gjenkjennelseseffekt slik at NorskArt kan etablere seg som et fast innslag i Londons kunstmiljø, understreker Gøril Jelstad.
I tillegg til kontaktene som NorskArt kan gi til Londons kunstmiljø er møtet mellom de norske kunstnerne seg i mellom nesten like viktig. Mange av de som studerer kunst i England har lite kontakt med kunstmiljøet hjemme.
– Mange føler at de står på bar bakke når de vender nesa hjemover. De har få kontakter og har lært andre ting enn de som har studert i Norge. Utstillerne som treffer hverandre på NorskArt kan opprette et nettverk seg i mellom som de tar med seg når de flytter tilbake, sier Marie S. Johansen.