Et historisk kulturløfte

Av: Ingeborg Stana

Publisert:

Utgave: 4/2008

Del: 

En ny plan for en samlokalisering av Oslos sentrale kulturinstitusjoner ble i slutten av mai lagt fram.

Kultur- og kirkedepartementet presenterte sammen med Oslo kommune sine planer for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Munch-museet, Stenersenmuseet og Deichmanske hovedbibliotek.
Nasjonalmuseet skal få et nybygg på Vestbanen. Dette bygget vil bli Norges største kulturinstitusjon ved siden av Operaen. I tillegg vil Vestbanetomten huse et nytt kulturhus. Deichmanske hovedbibliotek, Munch-museet og Stenersenmuseet skal flyttes til Bjørvika, i nærheten av Operaen. Etter planen skal samtlige bygg ferdigstilles i 2014. En kulturell kystlinje vil bli skapt.
Jeg har vært begeistret på Nasjonalmuseets vegne tidligere. To ganger tidligere har det vært utlyst arkitektkonkurranser. Begge ble lagt i skuffen og begeistringen ble til skuffelse. Er forbannelsen rundt Nasjonalmuseet brutt? Kan vi stole på disse planene? Hva skjer når utredningen, arkitektkonkurransen og kostnadskalkylene ligger på bordet? Går et samlet storting med på dette?
Jeg velger å hvile i begeistringens rus. Dette er en fantastisk utvikling ikke bare for byen Oslo, men for alle kunstinteresserte. Dette er en investering i kulturbygg som blir stående og som vil forme de neste generasjoners kunstinteresse. Momenter som at publikum vil få en anledning til å se et langt større utvalg av Munchs samling – og at samtidskunsten får tilpasset dagens krav for visning – er ikke mindre viktig.
Da er planen lagt. Det må bare vedtas i stortinget først. Men vi har sett planene og glemmer dem ikke.
God sommer.