• Trollkrem på befaring i Ekebergparken. Foto: Marthe Elise Stramrud.

En tradisjonell norsk dessert

Av: Billedkunst Redaksjon

Publisert:

Utgave: 7/2015

Del: 

Kunstnerduoen Trollkrem går noen intense måneder i møte: Like etter jul åpner deres første separatutstilling på Fotogalleriet, og i august inntas Ekebergs skoger under performancefestivalen «Soppen».

–    Hva er Trollkrem?
–    Trollkrem er en dessert laget av tyttebær og pisket eggehvite, av og til med en dæsj sprit i.

–    Dere jobber ofte med iscenesettelse, både av dere selv og andre, som i den pågående plakatserien The Trollkrem-Fan-poster-series, der en rekke norske kunstnere er portrettert i mer eller mindre ironiske situasjoner. Hvorfor denne fascinasjonen for rollespill?
–    Plakatprosjektet sprang ut av et ønske om å lage en slags «tribute-serie» til kunstnere vi synes representerer performancesjangeren på en nyskapende måte og har bidratt til å skape et miljø som går utover deres individuelle kunstnerskap. Poenget er å leke med selvrepresentasjon, som jo de fleste kunstnere driver med på et eller annet plan, men som er litt tabubelagt her til lands: Du må gjerne se bra ut på profilbildene dine, men det skal ikke være for mye intensjon bak det. Vi synes det er morsomt å dra inn litt «flash» og sminke og skape et slags idol-øyeblikk som fanges på kamera. Litt som en fanposter til soveromsveggen i Justin Bieber-stil. Neste postergirl er for øvrig Wenche Mühleisen, som fortalte at da hun gjorde performance på 70–80-tallet, tapetserte hun byen med egenmekka plakater for å selge inn performancen – på samme måte som man gjør før konserter. Vi kommer til å holde på med prosjektet så lenge vi orker – til nå har vi 18 plakater i samlingen.

–     Rett over nyttår åpner dere separatutstilling ved Fotogalleriet, etterfulgt av en bråte prosjekter. Hva kan ventes her?
–    Til Fotogalleriet har vi invitert med oss noen veldig flinke fotografer for å produsere «fotoskulpturer» og en slags fiksjons-dokumentarfilm om Trollkrem. I mars venter Jennie sitt andre barn, og så braker det løs med performancefestivalen «Soppen» i Ekebergparken til sommeren. Festivalen vår er tatt inn i programmet til Oslo Pilot. Vi har en veldig bra liste med internasjonale aktører som vi lenge har hatt lyst til å invitere til Norge. Det avhenger selvfølgelig av budsjettet – som vi ikke har full klarhet i ennå – men det blir et veldig sterkt program! Med en helt egen «take» på kjønnsidentitet ettersom det er en kvinnepark der oppe. Vi har også fått med oss arkitekt og kunstner Joar Nango til å lage scener og installasjoner i skogen, og Dronebrygg skal lage Soppen-øl, Trollkrem Special. Rundt sankthans er vi på en utstilling på Heimdal Kunstforening, kuratert av Helga Marie Nordby. I 2017 skal vi dessuten gjøre noe med Munchmuseet/Stenersenmuseets satsing på kunst i offentlige rom – et program av kurator Natalie Hope O’Donnell – som er basert på flyttingen av museet. Men først er det Kunsthall Stavanger og performance 5. desember i deres 150-årsjubileumsutstilling. I det hele tatt har vi en temmelig intens tid i vente.