Varsler nye transportregler

Av: Inger Johanne Stantin...

Publisert:

Utgave: 5/2008

Del: 

Billedkunstner og leder av IAA-komiteen, Grete Marstein, ber kunstnere være oppmerksomme på de nye reglene for transport av trevirke over landegrensene. Dette får betydning for bruken av transportkasser.

I løpet av 2008 vedtas de nye reglene også i Norge. Reglene innebærer at alt av treemballasje som sendes over landegrensene skal være varmebehandlet og påføres godkjent stempel.
– Dette får store konsekvenser for billedkunstnere som gjerne bruker de samme kassene om og om igjen, sier Marstein.
Hun ber også kunstnere som allerede har sendt verk ut av landet være oppmerksomme i forhold til hjemtransporten, da Norge innfører reglene for fullt fra januar 2009.
– I verste fall vil kasser som er umerket bli destruert på grensen. Årsaken til de strenge bestemmelsene er at skadedyr har blitt transportert med trevirke. Store skogområder har blitt avskoget som konsekvens, sier Marstein.
Alternativene for kunstnere er å få kassene sine gasset eller å få laget nye kasser. Behandlede materialer som finér, kryssfinér, mdf- og osb-plater kan fortsatt brukes, mens spon er problematisk siden noen land har innført restriksjoner på bark. Noen land stiller disse kravene også til blindrammer.
Det er fortsatt uklart hvilke land som vil gjennomføre hvilke regler. Norge vil innføre noen av de strengeste slik at det skal være greit å kunne forholde seg til andre lands regler gjennom å sette seg inn i de norske, avslutter Marstein.