• Andy Warhol-utstillingen på Astrup Fearnley Museet, en publikumsmagnet som gav museet en økning i besøkstall på over 70 prosent i 2008.

    Anders Valde

Noen opp, noen ned

Av: Ingunn Haraldsen

Publisert:

Utgave: 1/2009

Del: 

I 2008 hadde flere museer lavere besøkstall enn året før. Museumsledelsen skylder på godt sommervær, færre turister og mindre kjente utstillinger. Astrup Fearnley er den store vinneren med over 70 prosent flere besøkende enn året før.

Fjorårets besøksvinner er Astrup Fearnley Museet som kan skilte med en eventyrlig økning på over 70 prosent i besøkstallene fra 2008. Nesten 115 000 tok turen til museet i fjor.
– Andy Warhol utstillingen var helt klart det store trekkplasteret, forteller kommunikasjonsansvarlig Kari Ane Golf ved Astrup Fearnley.
Golf trekker også frem museets utstilling «LIGHTS ON – norsk samtidskunst» som trakk et stort publikum.
– De unge norske samtids-kunstnerne som stilte ut, nådde et publikum gjennom eget nettverk og formidlingskanaler som museet vanligvis ikke bruker.
Astrup Fearnley Museet har hatt en jevn økning i besøkstallene de siste årene. Museet har markert seg som svært publikumsvennlig med kunstfaglige verter som hele tiden er tilgjengelige for publikum. Nå skal de starte en gratis kunstklubb med et omfattende program. De håper på at dette vil trekke enda flere til museet, kan Golf fortelle.
Henie Onstad Kunstsenter kommer på en god andreplass i 2008. 2007 var et knallår med 50 prosent flere besøkende. I 2008 økte tallene med 22 prosent.
– Det er klart vi er strålende fornøyde, selv om vi ikke slo suksess-året 2007. Vi tror det store besøkstallet skyldes vår tverrkunstneriske profil. Vi har også tatt i bruk Utescenen for ulike arrangementer, forteller direktør Karin Hellandsjø. Hun trekker også frem de to store utstillingene om Paul Klee og Arne Ekeland som to soleklare publikumssuksesser.

Moderate økninger

Fire andre museer opplevde en jevn økning i besøkstallene i fjor. Hos Sogn og Fjordane Kunstmuseum økte tallene med 13 prosent. Direktør Morten Johan Svendsen mener at tallet kunne vært langt høyere:
– I sommer arrangerte vi en workshop for kunstnere i skulpturparken ved Anders Svor Museum i Hornindal. Utstillingen ble ikke den store publikumssuksessen vi hadde håpet på. Det lave besøkstallet herfra trakk snittet ned, forteller direktør Morten Johan Svendsen.
Rogaland Kunstmuseum hadde over 3000 flere besøkende i fjor. Dette skyldes i stor grad Stavanger 2008, som sponset tre ekstra utstillinger ved museet. Direktøren vil likevel ikke utelukke at deres varierte utstillingsprogram var utslagsgivende:
– Vi sørget for et bredt utstillingsprogram fra Munch og Astrup til samtidskunstneren Hans Op de Beeck. Den kulturelle skolesekken er dessuten noe som fungerer svært godt hos oss. Vi fikk besøk av barn som aldri hadde satt sine ben i et museum, sier direktør Peter S. Meyer.
Preus museum vokste med 5,4 prosent, en beskjeden økning i forhold til året før hvor besøkstallet steg til hele 70 prosent.
– Den gang var vi i en omorganiseringsprosess, det er klart at det gir seg utslag i tallene. Vi er godt fornøyd med vår jevne økning, det skyldes i stor grad besøk av skoleklasser og andre grupper, forteller informasjonsleder Hilde Herming.

Nasjonalmuseet liten økning
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design hadde en skarve oppgang i besøkstall på 0,7 prosent. Det er langt fra samme nivå som da museet hadde 700 000 besøkende i 2005. Pressesjef Elise Lund tror det skyldes at de måtte utsette en stor utstilling til 2009.
– «Nordiske malerier og skulpturer» ble avlyst på grunn av skader på samlingen. Hele første etasje i det tidligere Nasjonalgalleriet holdt stengt gjennom sommeren. Dette er selve inngangsporten til museet, og virker svært negativt inn på publikums-strømmen, forteller pressesjef Elise Lund ved Nasjonalmuseet.
Lund innrømmer at Nasjonalmuseet også har vært preget av turbulensene rundt direktørskiftet.
– Det er klart det har påvirket oss indirekte, vi har ikke fått tilstrekkelig ro til å gjennomføre utstillinger.

Stenersenmuseet er årets taper
Sammenlignet med 2007, hvor de fleste av landets museer opplevde en stor økning besøkende, var det langt flere som mistet sine besøkende i 2008.
Stenersenmuseets besøkstall sank dramatisk med over 54 prosent. Kontrasten er stor fra 2007, da museets besøkstall steg med 59 prosent.
– Vi måtte avlyse den store utstillingen med Nan Goldin av økonomiske årsaker. Den skulle være sommerens store trekkplaster, så det er klart at dette har virket inn på besøket, forteller museumsleder Selene Wendt ved Stenersenmuseet.
Wendt vil ikke gå nærmere inn på de økonomiske årsakene, men håper at 2009 blir et bedre år med nytt utstillingsprogram.
Et annet museum som opplevde stor nedgang i tallene er Trondheim Kunstmuseum. 27 prosent færre besøkende er likevel noe museumsdirektør Randi Lium tar med knusende ro:
– Vi fikk et kjempeløft med den populære sommerutstillingen med Kjell Erik Killi-Olsen sommeren 2007. I 2008 lå vi på et mer normalt nivå som likevel viser at vi holder et jevnt besøkstall. Det skal mye til for å matche utstillingen i 2007.
I 2006 var det 39 815 som stakk innom museet, mot 40 315 i 2008.

Godt vær, mindre turister
Sommeren 2008 bød på strålende sol. Dette fikk konsekvenser for Haugar kunstmuseum i Vestfold som opplevde en nedgang på nesten seks prosent.
– Vi ser helt klart at minkningen skjedde i sommermånedene da været var på sitt beste. I 2007 stilte vi dessuten ut langt mer kjente navn som Kai Fjell og Sverre Bjertnes, sier administrasjonssjef Bente Li Solberg ved Haugar.

Munch museet fikk også en nedgang
– Turistene sviktet oss forrige sommer. Munch-museet får tradisjonelt mange turistgrupper fra Japan, men i fjor kom de ikke, kanskje det skyldes finanskrisen, undrer økonomisjef Hans Gaare.
Administrasjonssjef Birthe Selvaag ved Lillehammer kunstmuseum mener at nedgangen skyldes sommerens utstilling.
– Sommeren 2008 viste vi riktignok «Edvard Munch – Ekspresjonisme», men tresnitt slår vanligvis ikke like godt an. Dessuten – hvem kan slå publikumsmagneten Anders Zorn som vi viste i 2007?, sukker Selvaag.