I øyeblikket

Av: Line Ruud Ørslien

Publisert:

Utgave: 4/2009

Del: 

Kjersti Andvig. Aktuell på utstillingen «Nachspiel/ Vorspiel» på Vestfossen Kunstlaboratorium.

Hva holder du på med for tiden?
– Nå har jeg nettopp flyttet inn i min første leilighet på to og et halv år. Det føles litt som julaften å snart skulle få alle tingene mine igjen. Ellers skal jeg være med på Nerhagen Skogsfestival på Hamar i slutten av juni. Jeg gikk glipp av den i fjor, men i år skal jeg være med å lage et luftslott i trærne. I tillegg har jeg fått et atelier for første gang siden akademiet, hvor jeg har begynt å pusle med ideer til nye arbeider. Jeg jobber ofte med store prosjekter som går over lang tid, men nå ønsker jeg å jobbe med kortere prosjekter. Så får vi se hvor lenge det varer! Jeg kan si at objekter som prater er en ny fascinasjon.
Hvilke kunstneriske problemstillinger opptar deg?
– Mine arbeider blir til i utforskningen av et tema, en historie eller en observasjon. Jeg er opptatt av tid, repetisjon og av hva som skjer når man bruker kunstens fantasi innenfor andre felt, som for eksempel forskning, finans, religion, politikk og historie. Nysgjerrigheten etter å se og lage nye sammenhenger og historier, som resultat av disse møtene, er en stor drivkraft for meg.
Hvilke kunstpolitiske problemstillinger gjør deg forbannet?
– Den forbannelsen sparer jeg. Den bruker jeg om Frp vinner valget. Husk å stem i september!
Hva gleder deg i norsk kunstliv?
– Noe av det som gleder meg i norsk kunstliv er kunstnere som Eivind Lentz, Helene Sommer, Mikkel McAlinden og Bård Ask. Jeg ser med glede frem til å se Marius von der Fehr og Johanna Schwartz sine forestillinger.
Hvilke utstillinger har gjort inntrykk på deg i det siste?
– Der må jeg nesten svare Lars Laumann sin utstilling på Maureen Paley i London, hvor han viser filmen Shut up child, this ain’t bingo! Tidligere i vår var jeg på Candice Breitz’ utstilling på Temporäre Kunsthalle i Berlin. Det er lenge siden jeg brukte så lang tid på en utstilling og ble i så godt humør av kunst. Hun hadde blant annet fått en gruppe mennesker til å synge og mime til Michael Jacksons album Thriller og Madonnas Like a Prayer. Et veldig enkelt grep, men som åpner for en ny forståelse av popmusikk. Sangene og artistenes særegenheter blir veldig tydelig. Det er også fascinerende å se de individuelle tolkningene av fansen. Det oppstår en ny dialog når hun velger å la dem operere som en større gruppe. Det er også interessant hvordan hun behandler og forandrer musikken i forholdet mellom artist, fans og publikum, som leder til disse nye forståelsene.
Hvilke kunstnere er du interessert i for tiden?
– Candice Breitz er en jeg gleder meg til å se flere arbeider av. Diamanda Galas er en jeg aldri heller kommer unna. Ellers er jeg veldig spent på Marthe Thorshaugs nye videoarbeid, og jeg har også lyst til å se mer av Thora Dolven Balke.
Hvilke andre kulturelle uttrykk konsumerer du?
Det må bli film og musikk. Har også nylig fått en interesse for amerikansk fotball, og blir for tiden også tatt med mye på teater. Truls Karlsens kjoler er jo også alltid et høydepunkt i hverdag og fest.