Notiser

Av: Billedkunsts skribenter

Publisert:

Utgave: 4/2007

Del: 

.

Norsk kunstner i National Portrait Gallery
Ingolv Helland er som eneste norske kunstner valgt ut til å delta i den internasjonale utstillingen BP Portrait Award på National Portrait Gallery i London. Av 1870 innsendte kunstverk er Helland blant 60 utvalgte. Hans bidrag, selvportrettet Winter portrait (2007), er dessuten signaturbilde for årets utstilling. BP Portrait Award setter fokus på det malte portrett og har som målsetning å få kunstnere til å utvikle portrettet som kunstform.

Beate Petersen og Bodil Furu til Istanbul-biennalen
Petersen og Furu er invitert til å delta på biennalen med videoverket «Kabul Ping Pong» fra 2005. Verket gir et bilde av livet i Kabul gjennom intervjuer av tre mennesker med forskjellig bakgrunn. Biennalen finner sted fra 8. september til 4. november.

Samtidskunstprosjekt på fyrene
Stavanger2008 og samarbeidsgruppen «En kjede av fyr» lanserer prosjektet ON THE EDGE. Seks kunstnere skal utarbeide prosjekter for hvert sitt fyr i Rogaland, både midlertidige, interaktive verk og verk av mer permanent, monumental karakter. Så langt er Berni Searle (Sør-Afrika), Michael Petry (Storbritannia) og Nordisk Rørelse (Skandinavia) engasjert.

Snøhetta tegner nytt Serpentine Gallery i London
Snøhettas grunnlegger Kjetil Thorsen har i samarbeid med kunstner Olafur Eliasson tegnet en paviljong for Serpentine Gallery, et av Londons viktigste kunsthaller. Bygget skal stå ferdig 12. juli, og vil stå i Kensington Gardens fram til høsten. Det 350 kvm store, spiralformede trebygget blir åsted for performanceforestillinger, filmvisninger og foredrag. – Bygget går rett inn i det vi arbeider med, en sammensmeltning av kunst og arkitektur, sier Thorsen til Aftenposten.

Carnegie Art Award 2008
Fire norske kunstnere er valgt ut til å delta i Carnegie Art Award 2008: Gardar Eide Einarsson, Else Marie Hagen, Tor-Magnus Lundeby og Thorbjørn Sørensen. Vinnerne av Carnegie Art Award 2008 kåres 29. juni, og prisutdelingen og åpningen av utstillingen finner sted 25. oktober på Kiasma i Helsinki. Utstillingen viser 26 nordiske kunstnere, skal turnere i syv land og kommer til Henie Onstad Kunstsenter i januar 2008.

Karriere – nytt kafe- og barprosjekt
Den danske kunstneren Jeppe Hein planlegger i samarbeid med Lærke Hein et kafe-og barprosjekt med det besnærende navnet Karriere, som ifølge en pressemelding vil bli en nytenkende plattform for samtidskunst. 34 danske og internasjonale kunstnere bidrar med nye kunstverk som skal danne en salgs totalinstallasjon som appellerer til gjestenes medvirkning og interaksjon. Verkene vil forholde seg til alt fra estetikk, funksjon, områdets historie, og til baren/kafeen som sosialt rom. Blant kunstnerne er Michael Elmgreen & Ingar Dragset, Gardar Eide Einarsson, Monica Bonvicini, Tino Sehgal og Rirkrit Tiravanija. Karriere vil åpne på Vesterbro, København i august.

UKAs kunstner i Trondheim
UKA-07 arrangerer en konkurranse rettet mot studenter og unge kunstnere under utdanning. Innsendte verk vurderes av en kunstfaglig jury, og de tre beste kandidatene skal stillle ut under UKA-07. En blir så kåret til UKAs kunstner i Samfundet den 28. oktober. – Studentene gis en mulighet til å profilere seg for et stort publikum. Målet vårt er å gjøre utmerkelsen UKAs kunstner til en pris som gir nasjonal prestisje, sier kunstansvarlig Mari Takle i en pressemelding.

Royal Caribbean Arts Grant 2007
Jesper Alvær, Else Marie Hagen og Fin Serck-Hanssen er i år tildelt stipender på 150 000 kroner. En utstilling av arbeidene til de 15 kunstnerne som har blitt tildelt stipendet siste fem år vises i Kunstnernes Hus fram til 1. juli. Årets jury besto av juryleder Karin Hellandsjø, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, Audun Eckhoff, direktør ved Bergens Kunstmuseum, billedkunstnerne Jan Groth og Tone Hansen, og Paulina Wilhelmsen, representant for RCCL.

Støtte til kunstkritikk.no
Nettstedet kunstkritikk.no bevilget et tilskudd på 600 000 kroner fordelt med 300 000 kroner hver i 2007 og 2008 fra Norsk kulturråd. «kunstkritikk.no er et vitalt supplement til den allerede eksisterende kunstkritikken. Nettstedet fungerer som et faglig forum for kunstkritikere og kunstoffentligheten», heter det i en pressemelding. kunstkritikk.no har tidligere mottatt støtte fra Kulturrådet i tre år. Prosjektet evalueres i 2007

Nominasjoner til Turner-prisen
Fire kunstnere er nominert til årets Turnerpris: kunstneren Mark Wallinger, fotograf og filmskaper Zarina Bhimji, skulptøren og fotografen Nathan Coley og installasjonskunstneren Mike Nelson. Den ofte kontroversielle prisen er på 330 000 kr. Vinneren kåres 3. desember på Tate Gallery i Liverpool.

Sommerutstillingen 2007 avlyst
Styret i Vestfold Kunstnersenter var nødt til å avlyse årets sommerutstilling, som skulle ha åpnet 9. juni i Kunstnersenteret i Tønsberg. Årsaken er en reduksjon i tilskuddet fra Vestfold Fylkeskommune. – Reduksjonen i tilskuddet var del av en helhetlig prioritering, sier saksbehandler i Vestfold Fylkeskommune Yvonne Pleym til Billedkunst. – Det er ikke kommet noen økning fra politikerne på denne tilskuddsrammen de siste årene, og når vi nå ønsket å løfte opp et par mindre organisasjoner gjennom økt driftstilskudd, måtte vi redusere støtten til noen av de større organisasjonene. Det har dermed gått ut over flere, ikke bare Vestfold Kunstnersenter.

Nytt prosjektrom for samtidskunst
33 Basement skal være et internasjonalt orientert visningsrom og prosjektrom for samtidskunst. Det skal driftes av galleri Barbara Hansen og NO. 9, men vil også leies ut til andre som jobber med visning av kunst, eller til kunstnere med plassbehov i forhold til mer temporære prosjekter. Prosjektrommet er et samarbeid mellom et atelierfellesskap bestående av Hilde Rognskog, Elisabeth Mathisen, Helen Eriksen, Jana Winderen, Kjetil Skøien, Sabina Jacobsson og Stefan Schrøder, visningsrommet NO. 9: Vilde von Krogh og Christian A. Bould, og Galleri Barbara Hansen: Hjørdis Kurås.