notiser

Av: Billedkunsts skribenter

Publisert:

Utgave: 1/2008

Del: 

.

Elmgreen & Dragset kuratorer i Venezia
Kunstnerne er valgt ut til å være kuratorer både for den nordiske og den danske paviljongen på Venezia-biennalen i 2009, etter initiativ fra OCA. De har valgt kunstsamlervirksomhet som tema, med spørsmål om intimitet og seksualitet som undertema. Kunstnerne som velges ut skal kreere fiktive samlerhjem innenfor paviljongenes rammer. – Elmgreen & Dragset har et internasjonalt omdømme, og et internasjonalt publikum vil også være interessert i hva de får til når de velger kunstnere, sier Marta Kuzma i OCA til Aftenposten.

Konkurransedeltakere valgt i Drammen
Etter en prekvalifiseringsrunde med 101 interesserte kunstnere er fem kunstnere valgt ut til den lukkede konkurransen om utsmykking av Strømsø torg i Drammen: Michael Singer (USA), William Pye (England), Kristian Blystad og Jorunn Sannes (Norge), Acconci Studio (USA) og Jeppe Hein (Danmark). – Det eneste kravet fra sponsoren var at verket skulle inneholde vann. De utvalgte kunstnerne har alle bred erfaring med bruk av vann i utsmykkingssammenheng, men med ulike tilnærmingsmåter, sier leder av fagjuryen Hans-Martin Øien.

OCA ut av Kunstnernes Hus
I sommer flytter OCA inn i nye lokaler i Nedre gate 7 på Grünerløkka. – Vi har flere foredrag og andre aktiviteter rettet mot publikum enn tidligere, og trenger mer hensiktsmessige lokaler. I tillegg trenger vi mer plass siden vi er flere som jobber her nå enn da vi flyttet inn i Kunstnernes Hus, sier informasjonsansvarlig Siri Koren Furre til Billedkunst. De nye lokalene vil gi publikum lettere tilgang til OCA. Nye leietakere skal på plass i Kunstnernes Hus. – Vi fikk oppsigelsen fra OCA rett før jul og er tidlig i prosessen, sier styreleder Geir Harald Samuelsen. – Vi mener det er viktig å få inn kunstnere. Vi ønsker å bruke atelierene til det de er bygd som, og vil også gjerne ha inn noen som kan gagne miljøet på huset.

The White Tube årets galleri
Nettsiden Oslo Puls har kåret The White Tube til årets beste galleri i 2007. Galleriet, som ligger på Tøyen T-banestasjon, har i følge omtalen vist samtidskunst med brodd, blant annet gjennom det kunstpolitiske «Manifest 2007: Å være kunstner er et yrke», som revitaliserte Kunstneraksjonen fra 70-tallet.

Dag Solhjell fikk Debattantprisen 2007
Debattantprisen, opprettet av kunstkritikk.no, er tildelt Solhjell for hans positive bidrag til norsk kunstdebatt generelt, og til debattmiljøet på kunstkritikk.no spesielt. I begrunnelsen framheves hans aktive bidrag til å skape et konstruktivt debattmiljø på kunstkritikk.no, og hans utrettelige deltakelse i norsk kunstdebatt. – Jeg er glad for prisen, og føler at min debattstrategi har vunnet tilslutning i redaksjonen, sier Dag Solhjell, som nå er dr. philos etter sin disputas med avhandlingen om norsk kunstpolitikk.

Ny daglig leder ved Forbundet Frie Fotografer
Kjersti Solberg Monsen er ansatt som ny daglig leder ved FFF. – Vi fortsetter med seminarer som før, og jeg vil også se på om forelesninger kan arrangeres i samarbeid med Ida Kierulf på Fotogalleriet, sier Solberg Monsen. Hun går fra stillingen som utstillings- og informasjonskonsulent ved UKS, har hovedfag i fotografi fra Kunsthøgskolen i Bergen og var blant annet med på å starte studentgalleriet Galleri Fisk og atelier- og arbeidsfellesskapet Flaggfabrikken.

Gratis inngang for kunstnere på Henie-Onstad
– Vi vil gjerne at kunstnerne skal bruke stedet mer. Siden vi har 40-årsjubileum i år kommer også de født i 1968 gratis inn, og vi har gratis adgang for alle på onsdager hele dette året, forteller direktør Karin Hellandsjø. Den nye utescenen vil bidra til å markere senteret som den alternative scenen det opprinnelig ble etablert som. Ifølge Hellandsjø vil det satses primært på eksperimentell samtidsmusikk. Hun håper videre at scenen skal kunne fungere som Bærums utescene, til bruk også for andre formål. En gave på to millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DnB NOR muliggjør byggingen. De totale kostnadene er på tre millioner kroner, og det jobbes nå med å få den siste millionen på plass.

Valebrokk styreleder for Kunstmuseene i Bergen
Kåre Valebrokk er nå styreleder ved Kunstmuseene i Bergen. Den tidligere administrerende direktøren for TV 2 var i sin tid en av initiativtakerne til serien Norske bilder, hvor norske samtidskunstnere og deres kunstverk blant annet blir presentert mellom programmene i TV 2. – Jeg er generelt veldig interessert i kunst og kultur og styrelederjobben for Kunstmuseene i Bergen blir også av den grunn veldig interessant, sier han i en pressemelding.