• Hang-Man. Tori Wrånes fikk med seg 100 mennesker i menneskeskulpturen Hang-Man i en fiskehjell på Kuba i Svolvær under Lofoten International Art Festival (LIAF) i juni. Skulpturen kan leses som et bilde på overgangen fra fiske til turist- og kulturnæringen. Nå er det menneskene selv som er fremtidens næring og det økonomiske grunnlaget for området, skriver LIAF om verket.

    Kjell Ove Storvik

Notiser 4/2010

Av: Billedkunsts skribenter

Publisert:

Utgave: 4/2010

Del: 

Her kan du lese om det som har skjedd i kunstverdenen siden forrige nummer av Billedkunst.

Aktuell kunst vant «årets forside i 2009»
Under Norske mediedager i Bergen i mai ble kunstmagasinet Aktuell kunst tildelt prisen for beste forside med sitt tredje nummer i 2009. Utgavens forside består av et portrett av Pushwagner med et utsnitt av kunstverket sitt Catch a Ride i brilleglassene. – Vi syntes fotografiet var spennende, utradisjonelt og aktuelt, og dermed ble det utgangspunktet til magasinforsiden vår. Vi er veldig glade for at juryen har kåret dette til årets forside, forteller redaktør Mette Dybwad Torstensen i en pressemelding.

Safari ut, nytt program inn
Safari hadde sin siste sending i juni, i tråd med NRKs omlegging av kulturprogrammene. Fra september vil NRK2 tilby en ny «kulturstripe» der hverdagene vil ha hvert sitt kulturprogram. Det nye programmet vil ha et bredere spekter og presentere tendenser, intervjuer og reportasjer med fokus på visuell kultur som kunst, mote og design. – Vi sikter mot å ha minst ett innslag med en kunstner i hvert program. Kunst er fortsatt en viktig del av programmet vårt, men vi ønsker å utvide litt og inkludere flere visuelle uttrykk. Vi opplever at samfunnet blir bombardert med en rekke visuelle uttrykk i dag, og vi ønsker å ta dette på alvor og også behandle disse elementene i vårt nye program, sier prosjektleder Ingerid Nordstrand til Billedkunst. Første sending er 13. september med Helle Vaagland som ny programleder.

ABM legges ned
Regjeringen har bestemt at Statens senter for arkiv, bibliotek og museum (ABM-utvikling) skal legges ned fra den 1. januar 2011. Oppgaver og årsverk overføres til Norsk kulturråd, Nasjonalbiblioteket og Norsk vitenskapsindeks. Arkiv- og museumsdelen som består av omtrent 35 årsverk, overføres til Kulturrådet. – Det er for tidlig å si hvilke konkrete følger dette vil få, men jeg tror det i hovedsak vil være positivt å ha forvaltningen av flertallet av norske museer i samme hus som billedkunstutvalget og resten av Kulturrådet. Men det er viktig å understreke at overføringen av arkiv og museumsdelen gjøres til administrasjonen i Kulturrådet. Det vil ikke ha noen innvirkning på våre andre områder, sier direktør Ole Jacob Bull til Billedkunst.

CSC lanseres i Norge
Nettbaserte Culture Score Card (CSC) ble utviklet i Danmark av aktører innen prosjektledelse, økonomi, markedsføring og kultur, og er et verktøy for kulturprodusenter. Forum for Kultur og Næringsliv i Norge har overtatt rettighetene til distribusjon i Norge og internasjonalt. – CSC er et kvalitetssikringsverktøy for kulturvirksomhet. Det er basert på Balanced Score Card som er et velkjent verktøy i næringslivet, men er nå tilpasset kulturfaglige problemstillinger, sier fungerende direktør Øyvind Stålsett til Billedkunst.

Bomuldsfabriken med ny filial i Arendal
Bomuldsfabriken åpnet den 6. mai en ny filial, kalt ARTendal, i Arendal sentrum. – Det var primært fordi vi ønsket å markedsføre Bomuldsfabriken og gjøre oss mer synlig nede i sentrum. Bomuldsfabriken Kunsthall ligger femten minutter utenfor sentrum, hvilket betyr at mange ikke kjenner til oss, sier kurator Harald Solberg til Billedkunst. ARTendal befinner seg i historiske lokaler som tidligere huset Arendals Dambskibsselskabs ekspedisjon. Den nye filialen vil ha samme profil som kunsthallen, men et mer løpende utstillingsprogram.

Nytt galleri på Grønland
I mai åpnet 1857, et nytt kunstnerdrevet galleri beliggende i et nedlagt trelastlager i Tøyenbekken på Grønland i Oslo. Det drives av Steffen Håndlykken og Stian Eide Kluge. Åpningsutstillingen viste arbeider av Falke Pisano, Haegue Yang og Timothy Furey. Neste utstilling blir «Architectooralooral» i september, en gruppeutstilling som blant annet vil vise stedspesifikke arbeider laget spesielt for 1857. Før den tid vises noen mindre sommerprosjekter.

Bice Curiger kuraterer den 54. Veneziabiennalen
Den sveitiske kunsthistorikeren, kritikeren og kuratoren Bice Curiger er utnevnt som kurator for den internasjonale delen av den 54. Veneziabiennalen i 2011. Bice har siden 1993 vært kunstnerisk leder for anerkjente Zurich kunsthaus, og har siden 2004 vært redaktør for Tate. I 1984 var hun en av initiativtagerne bak kunstmagasinet Parkett, der hun fortsatt er redaktør.

Bevilger seks millioner kroner til videoarkivet
Norsk kulturråd vedtok på rådsmøtet i juni å gi en rammebevilgning på seks millioner kroner til et treårig pilotprosjekt for et landsdekkende arkiv for videokunst. Prosjektet skal deles i to faser, med kartlegging, innsamling og bevaring i fase en. Arbeidet skal begynne med den tidlige norske videokunsten. Fase to vil omfatte spørsmål knyttet til forvaltning, tilgjengeliggjøring og formidling av arkivmaterialet. Rådet vil behandle endelig mandat i september, med påfølgende utlysing av prosjektet i oktober 2010, opplyser Birgit Bærøe, seksjonsleder i Kulturrådet.

Navnebytte for SKINN
Samorganisasjonen for kunstformidling i Nord-Norge, SKINN, har endret navn til «Se Kunst i Nord-Norge». Det nye navnet skal bedre tydeliggjøre hva organisasjonen jobber med, nemlig at publikum skal få mulighet til å se kunst i Nord-Norge, heter det i en pressemelding.

Ny verksorientert essayserie
Kunstbokforlagene Torpedo Press (Oslo) og Ctrl+Z Publishing (Bergen) samarbeider om «Karavane», en essayserie med Eivind Slettemeås og Arne Skaug Olsen som hovedredaktører. Essayene tar utgangspunkt i et utvalgt kunstverk og drøfter dette ut ifra et faglig, litterært eller historisk perspektiv. Første bok ut er Victor Linds Monument, skrevet av Erling Moestue Bugge. Senere følger Lene Bergs Stalin by Picasso, skrevet av Caroline Ugelstad, og Kjartan Slettemarks Nixon Visions, skrevet av Boel Christensen-Scheel. Serien er hittil berammet til seks bøker.

Stipend til Cathrine Dahl og Ørjan Aas
Stipendstyret for Jakob Weidemanns Minnestipend har delt ut årets stipend til Cathrine Dahl og Ørjan Aas fra Trondheim. Stipendet er på 40 000 kroner, et fire til seks ukers arbeidsopphold i Steinkjer i sommer og en utstilling i Steinkjer kunstforenings lokaler i Regimentsboligen i april 2011. Det var totalt 27 søkere.

Atopia etterlyser videoer
Atopia forbereder en større retrospektiv utstilling av norsk eksperimentell film og videokunst. Utstillingen vil bli tredelt og kronologisk. Den første, som vises i Stenersenmuseet i mars 2011, vil fokusere på arbeider laget før 1990. Nå ønsker Atopia tips som kan bidra til å oppspore mindre kjente eller glemte arbeider, og oppfordrer alle som sitter på relevant informasjon om å ta kontakt. Se atopia.no.

Ny fellesorganisasjon for fotografer og fotografiet
Foto-Norge er navnet på en ny fellesorganisasjon som vil samle landsdekkende organisasjoner, forbund og foreninger. Ca. 6000 fotografer som arbeider med fotografi og film står bak organisasjonen som skal være fotografenes og fotografiets talerør overfor politikere, myndigheter, medier, utdanningsinstitusjoner og potensielle sponsorer. Forbundet Frie Fotografer er blant organisasjonene som inngår i Foto-Norge.

Norske scenografistudenter deltar på Moskvabiennalen
Scenografistudenter ved Akademi for Scenekunst, Høgskolen i Østfold, er blitt valgt ut til å delta på «Qui VIVE?», den andre internasjonale biennalen for ung kunst i Moskva, i sommer. – Dette er en unik mulighet for studentene å få erfaring fra det internasjonale kunstfeltet, sier rådgiver Karianne Hjørnevik Nes til Billedkunst. De deltar i prosjektet «Kamasutra Spoon» som undersøker vår egen tids seksualrevolusjon. Kurator for prosjektet er den russiske skulptøren og installasjons- og performancekunstneren Andrey Bartenev. Moskvabiennalen 2010 vises fram til 15. august.

Store stipender til Von Krogh og Hol
Vilde von Krogh er tildelt Rune Brynestads minnestipend på 300 000 kroner fra Billedkunstnernes Vederlagsfond, og Ane Mette Hol har fått Chr. Lorch Schives store legat på 250 000 kr. Tildelingen ble feiret med en tilstelning i NBKs lokaler i juni.

Fotogalleriet med ny leder
Susanne Østby Sæther er Fotogalleriets nye kunstneriske leder. Sæther er tidligere frilanskurator, forsker og skribent. Hun har en ph.d.-grad fra Universitetet i Oslo med avhandlingen The Aesthetics of Sampling: Engaging the Media in Recent Video Art. Hun tar over stillingen etter Leif Magne Tangen.

Inger Lise Hansen ble tildelt tysk filmpris
Billedkunstner Inger Lise Hansen mottok «Special Mention of the International Jury» på Oberhausen International Filmfestival i Tyskland for filmen Travelling Fields. – Denne prisen er en stor ære og betyr veldig mye for meg siden Kurzfilmtage Oberhausen er den eldste og mest anerkjente av kortfilmfestivalene, sier Inger Lise Hansen til Billedkunst. Festivalen presenterer en blanding av politisk dokumentar og kunstfilm fra hele verden. Den eneste andre norske filmen som har vunnet pris i Oberhausen er Anja Breiens 17 mai, en film om ritualer som vant «Special Mention» i 1970.