• Grete Swahn beskriver stipendoppholdet som en blanding av ferie, inspirasjon og jobbing. Foto: Atle Pakusch Gundersen

Bill.mrk.: Distrikt søker kunstner

Av: Solveig Lønmo

Publisert:

Utgave: 5/2010

Del: 

Billedkunstnere er attraktive for distriktene. For kunstnerne kan distriktsstipendene åpne mange og nye muligheter på steder de kanskje ellers ikke hadde besøkt. Stipendene er mange, og Billedkunst har sett nærmere på ett av dem.

– Med Kanalstipendet får distriktet kunstneriske impulser vi ellers ikke ville fått. Dette vekker oftest begeistring, men til tider også irritasjon. Det viser den blandede mottakelsen av årets Kanalstipend- utstilling, forteller Liv Anne Olafsen, kunstnerisk rådgiver i Nome kommune.

Kunst som kvalitetsstempel

En naken rumpe på festivalplakaten har resultert i gjentatt anonym nedtaking. Og utstillingsteksten har virket tung og utilgjengelig for noen besøkende. Men Olafsen er glad for at stipendmottakerne rister litt i lokalbefolkningen.

– Å ha kunstnere i kommunen ser vi på som et kvalitetsstempel. Kunstnere er nytenkende og modige, og Nome trenger slike krefter. Vi skulle gjerne hatt flere av dem fastboende, sier hun.

Kanalstipendet er ett i en rekke lignende stipender som deles ut årlig over hele landet. Kunstnere trekkes til distriktene for korte perioder, og håpet er at de legger igjen noe av sin kreative ånd på stedet. Stipendbeløpene ligger på mellom 20 000 og 40 000 kroner, og mottakeren tilbys gratis opphold for én eller flere måneder. Stipendene resulterer gjerne i at kunstneren har utstilling i et lokalt galleri i løpet av mottaksåret eller neste.

– Kanalstipendet ble opprettet for 16 år siden av Holla og Lunde Sparebank og Nome kommune. Stipendet skal få kunstnere til Nome, vise frem hvor flott det er her, og sette kommunen på det kreative kartet. Sommerutstillingen, der fjorårets stipendmottaker viser seg frem, er med på å heve kommunens årlige kulturprogram betraktelig. De siste årene har det vært 500-600 besøkende innom i løpet av perioden.

Performance på bygda

Av nye kunstneriske impulser, er Olafsen spesielt glad for performancen som åpnet sommerens Kanalstipend- utstilling.

– Slike prosjekter er ikke eksepsjonelle i de store byene, men i Nome er dette noe ganske spesielt, sier hun, og sikter til Linn Cecilie Ulvins performance, hvor lokale aktører presenterte tekster hentet fra hennes pågående romanprosjekt.

Billedkunstner og forfatter Ulvin var stipendmottaker i 2009, og jobbet med romanprosjektet under oppholdet i oktober i fjor.

– Det er første gang jeg har et opphold på et så lite sted med så god plass. Forholdene var lagt godt til rette for fordypning. Det var stille og rolig. Å reise på stipendopphold passer godt i visse perioder av livet, man må ha en forholdsvis fri hverdag for å kunne reise bort fra stedet man bor og jobber til vanlig. Midt i et bokarbeid er det perfekt, sier Ulvin, som i høst flytter til Weidemanns bolig på Lillehammer for et ni måneders arbeidsopphold.

Førstehjelp for kunstnere

– I år så juryen etter et figurativt bildespråk, og da ble jeg den heldige utvalgte, sier Grete Swahn, som er årets Kanalstipendmottaker. Hun har hatt et tre ukers opphold i Fellandgården i juli.

– Det er mange om beinet, for slike stipender er førstehjelp for fattige kunstnere. Med 40 000 kroner kan jeg få laget ny hjemmeside i tillegg til å produsere og ramme inn verk til utstillingen neste år.

Hun beskriver stipendoppholdet som en blanding av ferie, inspirasjon og jobbing.

– Området rundt kanalen er spekket med kulturhistorie, spesiell natur og god mat. I tillegg er det mange spennende gallerier i kommunen, og jeg reiste en del rundt. Bare det å slippe alle hverdagslige problem- stillinger, og konsentrere seg om egen kunstnerisk næring, var en etterlengtet situasjon, forteller Swahn.

Fritt opphold, fritt innhold

Kunstnerisk rådgiver Olafsen understreker at kommunen og banken ikke legger noen føringer på stipendoppholdet.

– Om kunstneren ønsker å ta ferien sin her, er det bare hyggelig, mener hun, og tilføyer at valget også er fritt når det gjelder det kunstneriske.

– Selv om vi ser det som positivt at gjestekunstnerne tar utgangspunkt i stedet og det lokale, får de selvfølgelig jobbe akkurat som de vil.

Null føringer på innhold er noe Linn Cecilie Ulvin vektlegger som et viktig kriterium for at slike stipender skal fungere.

– Jeg ville aldri søkt på et stipend der det lå innbakte føringer i forhold til innholdet i det man skal jobbe med. Kunstnerstipender må ikke brukes instrumentelt. I tillegg er det viktig at det tilbys realistiske økonomiske betingelser og gode arbeidsforhold. En kommune som vil smykke seg med kunstnere, men ikke kan legge til rette for det, bør ordne opp i en del ting før de lyser ut stipender. Her har Kanalstipendet lang erfaring, og er profesjonelle, sier Ulvin.