• Hydrogenfabrikken i Fredrikstad. Foto: Laila Kongevold

Vil ha kunstnere til Fredrikstad

Av: Solveig Lønmo

Publisert:

Utgave: 6/2010

Del: 

I Fredrikstad har det blitt inngått en flerårig intensjonsavtale for utviklingen av det som vil bli Hydrogenfabrikken Kunsthall.

Et tverrfaglig kunstmiljø skal flytte inn i Hydrogenfabrikken i Fredrikstad fra august neste år.
– Det er bare å melde sin interesse, sier Bibbi Børresen som er fungerende prosjektleder ved Østfold Kunstnersenter.
Det er lagt planer for studio-, kontor- og verkstedsplasser, i tillegg til gode visningsmuligheter i en stor kunsthall. Hydrogenfabrikken skal være et vitalt senter der sjangeroverskridende samtidskunst vil ha tilrettelagte muligheter.

Søker leietakere

– Østfold Kunstnersenter (ØKS) har siden 2006 jobbet med å opprette såkalte innovasjonsallianser mellom kunstnere og næringsliv. For to år siden ble kunstneren Laila Kongevold koblet til eiendomsutvikleren Øra Industripark, for å undersøke mulighetene og interessen for å omgjøre hydrogenfabrikken fra 1912 til et kunstsenter. Koblingen viste seg å være heldig. Resultatet ble en rapport som anbefalte videre prosjektsamarbeid, forteller Børresen.
Nå må ØKS skaffe nok leietakere innen utgangen av året for at det skal bli noe av Hydrogenfabrikken. Fremtidige leietakere vil være profesjonelle aktører innen billedkunst, kunsthåndverk, scenekunst, film, design, arkitektur, foto, musikk og litteratur.
– Det ser ikke ut som det vil bli noe problem. Allerede ti dager etter offentliggjøringen har vi fått nok interesserte til å dekke halvparten av de planlagte kvadratmeterne, opplyser Børresen.
– Hvor mange kunstnere som skal inn i lokalene, kommer an på hvor store rom de ønsker seg. I tillegg vil en del plass bli brukt til fellesarealer med spesialutstyr som grafikkverksted, verksted for metall- og trearbeid, lab for foto og videoredigering, og ovnsrom for keramikk. Dette vil kunne hjelpe særlig unge kunstnere til å etablere seg. Leieprisene skal også være overkommelige, mener hun.

Internasjonalt nedslagsfelt

Hydrogenfabrikken har ikke produsert hydrogen siden 2005. Den store bygningen og flere av husene rundt har stått tomme og ubrukte i flere år. Noen kunstnere har inntatt området allerede, men det vil skje en betydelig oppblomstring de kommende årene.
– I løpet av tre innflyttingsfaser, som skal være avsluttet sommeren 2013, skal vi ha klart å trekke kunstnere fra hele landet til Fredrikstad. Da skal vi også ha blitt et nasjonalt kunstsenter med internasjonalt nedslagsfelt. Hydrogenfabrikken kan vise storskala verk med sin enorme takhøyde på over 15 meter, forteller Børresen.

Sentral beliggenhet

Børresen trekker frem nærheten til hovedstaden og kort vei til Rygge flyplass som årsaker til at Fredrikstad er et attraktivt sted for kunstnere. Det er også forholdsvis rimelig å bo i byen. Stor kompetanse når det gjelder håndverkstradisjoner har i mange år trukket kunstnere til Østfold. – Hydrogenfabrikken ligger rett ved Gamlebyen, Glommas utløp og boligområdet Vaterland, omgitt av en flott park på den ene siden og levende industri på den andre. Å få være med på oppbyggingen av et vitalt kunstsentrum i slike omgivelser, må da være både spennende og fordelaktig, mener Børresen.