• Leder i BKF Rogaland, Elin Melberg, er skuffet over rådmannens forslag til kutt. Planene for Nye Tou utsettes trolig på ubestemt tid, og galleriet på Sølvberget blir kanskje nedlagt. Foto: Guro Waksvik

– Nye Tou på vent

Av: Guro Waksvik

Publisert:

Utgave: 7/2010

Del: 

Etter mange års kamp ser det ut til at atelierhuset på Tou likevel ikke blir realisert med det første. Elin Melberg i BKF Rogaland føler seg motløs, frustrert og sint.

– Nå begynner vi å miste tålmodigheten. Vi har jobbet med dette i 20 år. De siste 15 årene i tett samarbeid med Stavanger kommune. De har kjøpt bygget og ropt et høyt og rungende ja. Men de klarer ikke å innfri løftene de har gitt, sier billedkunstner og leder i Bildende Kunstneres Forening (BKF) Rogaland, Elin Melberg.

I økonomiplanen for 2011-2014 står det blant annet: «Kulturavdelingen vil legge til rette for at både unge og etablerte kunstnere skal kunne arbeide og bo i regionen. Utviklingen av Nye Tou er ett av grepene som tas i denne forbindelse. Med reduserte stimuleringsmidler overfor disse målgruppene vil det imidlertid bli vanskelig å etterleve disse ønskene i tiden framover.»

Flaut

– Egentlig er det ganske flaut. Etter så mange år er det på tide at vi blir prioritert, fastslår Melberg.

Melberg sitter i ressursgruppen for Nye Tou. Visjonen er et bredt fellesskap for ulike utøvende kunstnere, både innen billedkunst, musikk, dans og film. Mange ønsker seg inn i atelierfellesskapet på Tou. Fløyen vil ha plass til 33 atelierer, som skal fordeles mellom billedkunstnere og kunsthåndverkere.

– Vi ønsker å ha et ungt samtidskunstmiljø. De unge nyutdannete vil ikke komme tilbake til Stavanger etter endt utdannelse, dersom byen ikke har noe å tilby.

Ønsker varig løsning

I dag er mange av byens kunstnere spredt rundt omkring i midlertidige lokaler. Det oppleves usikkert. Nå vil politikerne at bygget på Tou også skal tas i midlertidig bruk.

– Det vil vi ikke. Vi vil ikke gå fra noe midlertidig til noe annet midlertidig. Stavanger Eiendom mener heller ikke at det er en god løsning. Totalt sett vil det bli dyrere. For før vi kan ta lokalene i midlertidig bruk, må noe gjøres. Det vil bli penger rett ut av vinduet.

Den 20. november startet Melberg Facebook-gruppen «ja til Nye Tou – støtt produksjonen og arbeidsforholdene til frie kunstnere». Etter knappe to døgn hadde gruppen fått over 600 medlemmer.

– Hva slags innhold får bygget, hvis det ikke gis støtte til produksjon? Produksjon er så viktig. Nå må atelierplanene prioriteres. Politikerne må bestemme seg; enten – eller. De kan ikke fortsette å ha oss gående på gress.

Den endelige avgjørelsen blir tatt i februar. Da skal atelierhuset på Tou opp som en egen politisk sak.

Usikkert for Sølvberget Galleri

Rådmannens kutt går ikke bare ut over planene for Nye Tou. Byens kulturhus på Sølvberget mister også store bevilgninger. Spesielt ser det mørkt ut for Sølvberget Galleri.

– Samtidskunst kritiseres for å være utilgjengelig. Sølvberget Galleri har 50 til 70 tusen besøkende årlig. Galleriet lykkes, og treffer alle grupper. Både skoleelever, den vanlige mann og folk i bransjen. Så langt har ikke galleriet vært tvunget til å ta kommersielle hensyn. Som fagorganisasjon ønsker vi de gode visningsstedene for kunst. Vi har allerede mistet Transit Art Space, som var et av de beste. Hva blir det neste, spør Melberg.

Hun er en av flere som har forsøkt å få i gang en debatt gjennom leserinnlegg i avisene.

– Vi liker ikke denne utviklingen og vurderer å aksjonere. Legger de ned galleriet er det til å grine av. Jeg synes også det er kritisk for Stavanger, som ønsker å være en kulturby. Jeg forventer det verste, men håper jeg blir positivt overrasket.

Galleriets endelige skjebne blir avgjort i løpet av desember.