• – Dette er en av Norges fineste utstillingshaller, mener Halvar Haugerud, styremedlem i stiftelsen Trafo. Foto: Camilla Aarsrud

Nyåpning av Galleri Trafo

Av: Camilla Aarsrud

Publisert:

Utgave: 1/2011

Del: 

Da Galleri AT i Asker måtte legge ned i oktober, fryktet Galleri Trafo at de ikke ville klare driften alene og stengte dørene. Nå har de fått støtte fra kommunen til å drive videre.

Rett ved togstasjonen i Asker ligger en gammel trafostasjon. Tidligere ble den brukt av NSB, men nå brukes den til visning av kunst. Kunstneren Bjørn Carlsen fikk ideen til å bruke trafostasjonen som galleri for over ti år siden. Galleri Trafo har vært i drift siden 2006, med opp til 25 separatutstillinger i året.

Misforstått

Stiftelsen Galleri Trafo leide først hele bygget og deretter bare kunsthallen i første etasje. For å drive galleriet rimelig, leide de galleritjenester av Galleri AT som var et mer kommersielt galleri i bygningens andre etasje. Det ble både redningen og fallgruven til Trafo.

– Samarbeidet mellom de to galleriene var veldig bra. Alt gikk på skinner. Men så kom finanskrisen, og kunstsalget gikk dårligere. Galleri AT måtte legge ned i høst og havnet i medienes søkelys fordi de skyldte omlag 1,3 millioner kroner til 47 ulike kunstnere. Tidligere hadde de hatt underskudd over flere år, sier Halvard Haugerud, styremedlem i Trafostiftelsen.

I og med at de to galleriene hadde markedsført seg sammen, fikk Trafo også store problemer i forbindelse med Galleri ATs nedleggelse.

– Mediene skilte ikke godt nok mellom AT og Trafo, og derfor trodde mange at vi skyldte penger til kunstnere. Vi har aldri skyldt noen penger. Men vi mistet muligheten til å leie galleritjenestene som hadde gjort det mulig for oss å drive billig. Vi så oss derfor nødt til å stenge dørene mens vi arbeidet med søknader om økonomisk støtte, sier Haugerud.

– Det hadde vært trist om hele huset måtte stenge. Det er fantastiske lokaler for utstilling av kunst, og en av de største problemene i kunst- Norge i dag er at det er alt for få utstillingssteder i forhold til hvor mange kunstnere det er. Derfor arbeidet vi i styret hardt for å få åpnet dørene igjen, sier Haugerud.

Åpner i februar

Nå har galleriet kommet et godt skritt videre. Asker kommune gir galleriet 800 000 kroner, og 5. februar åpner Trafo dørene igjen.

– Vi har hatt et fint samarbeid med kommunen. Pengene er ikke nok til å sikre langsiktig drift, men vi håper å få mer støtte, og med tiden større salg. Når flere ser hvor viktig dette gallerihuset er, vil vi tro at støtte fra stat og fylke kan bli aktuelt. Personlig mener jeg dette er en av Norges fineste utstillingshaller, sier Haugerud.

Flere rom

Nå er de i full gang med å pusse opp lokalene og omstrukturere utstillingsrommene.

– Kunsthallen blir som den er, men ved siden av bygger vi to nye utstillingsrom. Det ene vil bli et prosjektrom hvor Marthe Walthinsen skal være kurator. Her vil det bli presentert kunst av unge kunstnere. Det andre vil bli brukt til å presentere kunst i små formater. Endringene vil gjøre det mulig å åpne tre forskjellige utstillinger samtidig. Støtten har også ført til at vi kan ansette en person i en 50 prosent stilling, sier Haugerud, og legger til:

– Veldig mye bra kunst i Norge kommer sjelden til syne fordi den faller mellom to stoler; det er verken kommersiell kunst eller kunst vi finner på museer og lignende institusjoner. Denne kunsten vil vi ha fokus på. Men det viktigste er jo å lage gode utstillinger.