Notiser 1-2011

Av: Billedkunsts skribenter

Publisert:

Utgave: 1/2011

Del: 

Her kan du lese om det som har skjedd i kunstverdenen siden forrige nummer av Billedkunst.

Trakk seg fra Carnegie Art Award
Grunnet dårlig økonomi skal Carnegie ha trukket finansieringen til å fullføre den planlagte utstillingsrekken i forbindelse med Carnegie Art Award. Kunstnerne som har blitt valgt ut vil likevel ikke få vist kunsten sin i Beijing, London og Nice. Billedkunstner Kjersti Andvig reagerte med å trekke seg. –Min erfaring med de som jobber med det kunstneriske på Carnegie har vært ensidig positiv, men jeg anser et samarbeid med en så stor finansinstitusjon som en gjensidig utnyttelse. Da Carnegie valgte å kutte vekk nesten halve av det planlagte programmet er denne balansen borte, sier Andvig til Billedkunst.

Preus museum på Flickr
Preus museum i Horten har lagt ut deler av samlingen på flickr.com, et nettsted for deling av fotografier. Flickr har over fire milliarder bilder og besøkes av brukere over hele verden. «Vi har valgt å delta for å nå nye brukere. Vi vet at dette er brukere som er interessert ikke bare i å legge ut sine egne fotografier, men også i andres fotografier – og kanskje også i fotografienes historie», skriver Preus museum i en pressemelding.

Munch på nett
Nå skal all skriftlig dokumentasjon etter Edvard Munch legges ut i et digitalt arkiv på nett under eMunch.no. Munchs brev, notater, handlelister, selvangivelser og litterære tekster blir alle tilgjengelige i et søkbart, kommentert og forskningsbasert arkiv. – Vårt utgangspunkt var at materialet skulle bli tilgjengelig for alle, ikke bare for forskere. Det har også vært viktig å ha respekt for materialet i måten vi løste dette på rent teknisk, slik at folk kan se det originale håndskrevne, med overstrykninger og alt, men samtidig lese vår avskrift ved siden av, sier prosjektleder Mai Britt Guleng til Billedkunst.

Galleri NoPlace i Gamlebyen
Oslo har fått et nytt kunstnerdrevet galleri ved navn NoPlace i Gamlebyen. Initiativtaker er Karen Nikgol i samarbeid med Stian Gabrielsen, Kristian Skylstad og Petter Buhagen. Kunstnerne har planer om å vise både utenlandsk og norsk kunst, og i tillegg til utstillinger ha noen akustiske intimkonserter samt filmfremvisninger. – Vi har ikke noen programfestet agenda utover å vise bra kunst. NoPlace er en satellitt som vender ryggen til den institusjonaliserte delen av kunstfeltet. Vi står med ryggen til – folk kan prikke oss på ryggen, men vi reagerer ikke nødvendigvis, uttaler kunstnerne til Kunstkritikk.

Svensk kunstner skal lage amfikunst
Åsa Maria Bengtsson har fått i oppdrag å lage et kunstprosjekt i amfiet utenfor det nye konserthuset i Stavanger. Bengtsson arbeider i et utvidet, tverrfaglig kunstfelt, og ofte med tepper i ulike materialer. I det nye konserthusets amfi vil hun benytte glassmosaikk supplert med lys. Budsjettet for kunsten i amfiet er de knappe 2,3 millioner kronene som er igjen etter at Studio Acconcis prosjekt havarerte i fjor høst.

Håkon Bleken frastjålet bilder
Rett før jul i fjor var det innbrudd i Håkon Blekens atelier i Trondheim, og tyvene tok med seg åtte av billekunstnerens malerier og ett av Arthur Alstad, med en totalverdi på næmere to millioner kroner. Bleken mener selv at Alstad-bildet var av høyest verdi, og uttalte i media at det ville bli svært vanskelig å skulle få solgt bildene siden de er svært lett gjenkjennelige. Et av bildene er et selvportrett mens et annet er et portrett av Arne Nordheim. Syv av maleriene ble skåret ut av rammene og dermed ødelagt. Maleriene ble funnet i dårlig stand og er nå tilbake hos billedkunstneren.

Galleriet .NO i New York
Et nytt kunstnerdrevet galleri ved navn .NO åpnet i starten av februar på Lower East Side i New York. Den norske kunstneren Sol Kjøk står bak åpningen, og den italienske kunsthistorikeren Serena Ghilardi er daglig leder, mens kunstner og forfatter Kjetil Skøien vil fungere som prosjektkoordinator. Åpningsprosjektet heter «The North Stars». Frank Brunner, André von Morisse, Mikkel Wettre, Stefan Schröder, Åsil Bøtun, Lotte Konow Lund, Ane Graff, Finn Graff og Kurt Johannessen er noen av kunstnerne som vises.

Hallen på Tullinløkka rives
I slutten av januar startet Statsbygg rivingen av Kunsthallen på Tullinløkka i Oslo. Dermed forsvinner de siste restene etter «Kyss frosken». Leieforholdet med Nasjonalmuseet er opphørt, og det foreligger ingen forlengelse av den midlertidige brukstillatelsen for Kunsthallen. Derfor blir den revet nå, skriver kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i en pressemelding.

Vant konkurransen om Stavern og Horten
Tre kunstnere og en arkitekt har vunnet konkurransen om kunst i offentlig rom ved Fredriksvern Verft i Stavern og Karljohansvern i Horten. Kunstverkene skal stå i tre år fra sommeren 2011, og prosjektet finansieres av midler fra Sparebankstiftelsen DnB Nor. Lotte Konow Lund og Hedda Leivstrand skal sammen utføre prosjektet Lysning på Karljohansvern, Lars Petter Hagens verk Batteri Sonique skal også plasseres her, mens Päivi Laaksos Fredsskipene blir å se ved Fredriksvern Verft. «Jeg er mektig imponert over kvaliteten på de innkomne forslagene, spesielt tatt i betraktning den korte tidsfristen kunstnerne fikk», skriver festningsforvalter Therese Svartsund i en pressemelding.

Skur2 med Malmø-baserte kunstnere
Skur2 i Stavanger, som tidligere huset visningsstedet Transit Art Space, viser i perioden 24. februar til 3. april utstillingen «Malmö FF (fast forward)» kuratert av Einar Børresen. I utstillingen tematiseres Malmø som en fremvoksende kunstby, som del av en dynamisk Øresundsregion. – Vi har brukt huset som galleri, konsertsted og annet siden Transit Art Space la ned i 2008. I tiden fremover kommer billedkunsten fortsatt til å stå i sentrum, og så kommer andre arrangementer i tillegg. Vi tenker stadig to år frem i tid og vet ikke hva som kommer til å skje langt inn i fremtiden, men i 2011 er planen å ha to utstillinger kuratert av Einar Børresen, sier eier av Skur2, Tone Veen, til Billedkunst.

Alternativt monument
Elmgreen & Drageths bronseskulptur Powerless Structures, Fig. 101 har vunnet konkurransen om å vise kunst på Trafalgar Square i 2012. Skulpturen forestiller en gutt på en gyngehest. Ifølge kunstnerne symboliserer verket hvor heroisk det er å vokse opp. Dermed stiller de spørsmålstegn ved tradisjonen for å hylle militære seire med monumenter, skriver Klassekampen.

Frank Stella ny president i CIAGP
Billedkunstneren Frank Stella ble valgt til ny president i CIAGP i november. CIAGP består av opphavsrettsorganisasjoner på billedområdet fra hele verden (tilsvarende BONO). I tillegg til sitt virke som kunstner har Stella i en årrekke vært en talsmann for kunstnernes rettigheter. Som president i CIAGP vil han ha særlig fokus på å styrke billedkunstnernes opphavsrettslige situasjon, opplyser BONO.

Stipend til fem kunstnere i vest
Gunnar Thorsen (Nesttun), Heidi Bjørgan (Bergen), Heidi Rødstøl (Åfarnes), Lars Korff Lofthus (Bergen) og Mona Orstad Hansen (Bergen) har fått kunstnerstipend på 50 000 kroner fra Sparebanken Vest. «Det visuelle kunstfeltet på Vestlandet er i merkbar utvikling, med bemerkelsesverdig tilvekst av unge, talentfulle kunstnere som velger å arbeide herfra, samtidig som de forholder seg til en internasjonal kunstarena», skriver juryleder Hilde Skjeggestad i en pressemelding. Sparebanken Vests allmennyttige virksomhet Visjon Vest står bak tildelingen.

Ai Weiweis studio revet
Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei bygde nylig et 2000 kvadratmeter stort studio i Shanghai. Byggingen var godkjent av kinesiske myndigheter, men nå er studioet jevnet med jorden. Man antar at rivingen skyldes kunstnerens politiske aktivisme og langvarige kritikk av kinesiske myndigheter. Han ble blant annet nektet utreise fra Kina da myndighetene fryktet at Weiwei ville delta i Fredsprisutdelingen. Den offisielle årsaken til rivningen skal være at han ikke har fulgt visse prosedyrer, skriver Kunstkritikk.

Dansk legat til norske Norheim
Marit Bente Norheim har mottatt Anna Klindt Sørensens Hæderslegat på 75 000 danske kroner. I begrunnelsen for tildelingen heter det at hun «med talent og visjonær fantasi har lykkes å skape skulpturprojekter som på mange overraskende og uventede måter bygger bro mellom kunsten og folket og mellom de voksnes og barnets verden».

Norsk Billedhoggerforening reddet lysbildearkiv
Kunstnernes Informasjonskontor (KIK) er nedlagt, og Norsk Billedhoggerforening (NBF) tar nå ansvar for hele diasarkivet med bilder av verk. – Man trenger ikke lenger lysbilder, men dette handler om eierskap og at viktig materiale ikke må gå tapt. Jeg vet ennå ikke hvordan vi skal gjøre dette praktisk, men en løsning kan være at materialet sendes til de ulike grunnorganisasjonene slik at de kan formidle lysbildene videre til sine medlemmer, sier styreleder i NBF, Ståle Sørensen.