Datamusen, den tiende muse

Av: Solveig Lønmo

Publisert:

Utgave: 4/2011

Del: 

I samarbeid med 17 kunstmuseer verden over, tilbyr Google virtuelle museumsopplevelser med sitt Art Project. Med musetrykk fra salongbordet kan du hoppe fra museum til museum, vandre i galleriene, zoome inn på detaljnivå i maleriene, og sette sammen din egen kunstsamling.

– Det er ment å skulle inspirere til å besøke de originale kunstverkene, sier Amit Sood, leder for Google Art Project.

Gigapikselopplevelser
Prosjektet ble lansert i februar i år, og planen er å utvide med antall samarbeidspartnere og kunstverk etter hvert.
– Vi startet med et ønske om å gjøre kunst lettere tilgjengelig for flere mennesker. Det er få som har anledning til å besøke museer verden over. Vi håper tilbudet kan være en god kilde til undersøkelse og glede for alt fra spesialister og studenter til de som ikke er vant til å se så mye kunst, skriver Sood på Googles blogg.
Prosjektleder Sood er altfor opptatt til å snakke med Billedkunst, så vi henvises videre. På prosjektplan, derimot, virker tilgjengelighet å være selve nøkkelordet. Med svært høyoppløselige bildefiler kan man oppdage penselstrøk og detaljer i motivet som er vanskelig å få øye på selv med forstørrelsesglass foran originalen. Foreløpig er ett verk fra hvert museum valgt ut til å bli avfotografert i over én gigapiksel (en million piksler) i størrelse. Den aller største gjengivelsen er Alexander Ivanovs Kristi åpenbaring (1837-1857) i Tretyakov-galleriet i Moskva, med over tolv gigapiksler.

Del og diskuter
Funksjonen «My collections», der man kan plukke ut sine favoritter av de rundt 1000 maleriene, eller spare på utsnitt av dem, er unektelig en gimmick for Facebook-generasjonen. Du kan dele og diskutere din egen og andres samlinger.
– Så langt har det blitt opprettet over 90 000 samlinger, opplyser Christine Sørensen, kommunikasjonssjef i Google Danmark. Når det gjelder tilknyttet informasjon om verk og kunstner, er denne svært sparsommelig. Her ryker nok målet med spesialister som målgruppe. Men flere opplysninger er det jo alltids mulig å google seg til utenfor.
– Hvordan har dere forholdt dere til opphavsrettslige spørsmål?
– Hvert enkelt museum har bestemt hvilke gallerier som skal deles, og hvilke kunstverk det skal være mulig å klikke seg inn på. Man vil oppleve at noen verk er sladdet fra galleri-visningen, nettopp på grunn av copyright. Når det gjelder fotografiene, eies bilder av kunstverk av museene, mens street view-bildene fra galleriene eies av Google, forteller Sørensen.

Kanon
«Bli med på en reise til verdens største museer, og oppdag mesterne», står det i pressemeldingen fra Google Art Project. Kunstverkene som er valgt ut til mest høyoppløselige gjengivelser, er gjerne blant museenes allerede mest berømte. Botticellis Venus’ fødsel (1483-1485) er for eksempel Uffizis utvalgte. Slik bidrar Art Project foreløpig lite til en oppdatert forståelse av kunsthistorien, og virker mest opptatt av å holde seg til allerede forankrede forventninger. Kunst forstås også foreløpig nesten utelukkende som «olje på lerret».
– Det er nesten bare malerier som omfattes av Art Project. Vil for eksempel tekstil og tredimensjonale kunstverk inngå i fremtiden?
– Vi kan ikke si noe om dette nå, men tilbakemeldinger fra brukerne tas til drøfting i videreutviklingen av prosjektet, forsikrer Christine Sørensen.
– Hvilke museer er de neste til å inngå?
– Dette kan vi heller ikke opplyse om nå.

Delvis vellykket så langt
Det nyttigste og mest imponerende med Googles Art Project er nettopp de mest utviklede zoom-mulighetene. Dette er vel også prosjektets unike bidrag til kunst på internett, og det som skiller dette fra museenes egne hjemmesider. Til å kunne navigere rundt i galleriene, har Google tatt i bruk sin 360-graders street view-teknologi, også brukt i Google Earth. Det fungerer ved første gangs forsøk ganske dårlig, da det er vanskelig å manøvrere seg til noenlunde naturlige synsvinkler på kunstverkeneog det kan være vanskelig å flytte seg fra et galleri til et annet. Dette krever nok litt trening.
– Siden lanseringen har Google Art Project hatt mer enn ti millioner besøk. Dette anser vi både som en suksess og oppmuntring til videre utvikling, forteller Sørensen.