Grunnleggeren Pontus Hultén

Av: Leif Magne Tangen

Publisert:

Utgave: 7/2006

Del: 

En av de mest markante kuratorene i det 20. århundret er død.

Leif Magne Tangen Pontus Hultén (1924 - 2006) startet blant annet institusjoner som Centre Pompidou i Paris, Museum of Contemporary Art i Los Angeles og Museum Jean Tinguely i Basel.
Hultén lagde utstillinger som aktiverte publikum på en måte som ikke var vanlig før hans tid. En av disse var «Poetry Must Be Made by All! Transform the World!», en utstilling nesten uten originalverk hvor publikum fikk lov å lage egne grafiske trykk, samt gå på en musikkskole. «En direktørs fremste oppgave er å skaffe publikum», sa han i et intervju i med Artforum i 1997.
Men Hulténs største bragder var knyttet til Moderna Museet: Ikke bare grunnla han museet, med bare fem millioner svenske kroner greide han å bygge opp det som er kjernen i samlingen selv den dag i dag.
For et år siden donerte Hultén rundt 700 arbeider fra sin private samling til Moderna Museet. Det viktigste kravet til museet var at samlingen skal vises i et eget brukervennlig lagerhus. De besøkende skal ha lov til å søke gjennom verkene som i et kunst-bibliotek, noe som må beskrives som en veldig «hulténsk» idé. Huset samlingen vil vises i er tegnet av Renzo Piano og skal stå ferdig i 2008.