Pikk og en duft av blomster

Av: Bjørn Hatterud

Publisert:

Utgave: 4/2011

Del: 

Kuk og parfyme zine er redigert av Ingrid Forland og Vebjørn Guttormsgaard Møllbergsom gikk ut av akademiet i Tromsø i 2010. Boken er del av et prosjekt der kunstnerne ser på visuelle medier med skeivt blikk.

Dette skeive blikket er resultatet av at samfunnene i vesten de siste årene har godtatt og adoptert kjønnsuttrykk, og samlivsformer som de fordømte på det sterkeste for bare førti år siden: Skilsmisser og skilsmissebarn, åpne forhold, samboerskap, særboerskap, kollektive boformer, enslige mødre, sex og singelliv, og homofile ekteskap, ,menn i kvinneyrker, kvinner i manneyrker, kåte kvinner og jålete menn, transepersoner, transkjønnede, transvestitter og dragartister. Parallelt har vi fått en rekke nye begreper og kategorier som har ryddet ny orden i kaoset, slik at konformitet igjen kan oppstå.
Men hva skjer om en så snur alt på hodet, og ser etablerte, fastlagte ting med et skeivt blikk? Filmskribent Aksel Kiellands artikkel om Neon Genesis Evangelion, en animasjonsserie fra Japan, viser hvordan det guddommelige keiserdømmet raknet etter annen verdenskrig, og den postimperialistiske angsten skapte japansk animasjons fiksering på framtidsvisjoner og søt tenåringsestetikk.
Den tyske kuratoren Madeleine Bernstorff skriver glimrende om skuespiller og levekvinne Mae Wests undergravende bruk av en overdreven feminin framtoning, som hore og gold-digger. som ga henne null kred, men som la grunnlag for hennes rolle i feminisme og homokultur senere.
Matilda Carlid, utdannet ved Kunstakademiet i Tromsø og Ninna Poulsen, student ved Kunstakademiet i København, har det mest tankevekkende bidraget. I en politisk og personlig fortelling om erotiske opplevelser deler de følelser av kroppslig tilstedeværelse. Teksten er spekket med referanser og fotnoter, men er dypt sensuell og intim. Den siste teksten med seks forfattere er en rotet affære, med henvisinger til YouTube-adresser, og med kommentarer og diskusjoner, før teksten slutter i et dikt. Teksten gir seg ut for å være en trailer for en film.
Fire kunstnere bidrar med bilder. Livie Yo og Kaja Cxzy Andersen tematiserer kjønn i chatterom. Slaves står bak selvforklarende «Cock Slipper». Stine Sterk viser en supertynn gutt, naken i et utbrettbilde. Ved siden av er et homoerotisk dikt.
Jeg er ikke et sekund i tvil om at Forland og Guttormsgaard Møllberg har et berettiget prosjekt, kulturen rundt oss nærmest svømmer i kjønnslige og familiemessige paradokser. Jeg savner allikevel mer av det skeive blikket på bredere materiale. Hvor er Batman og Robin, Donalds bukseløse omgang med nevøene, og Siv Jensens blanding av biceps og leppestift? Kunstnerne har mye å gjøre videre, det er bare å glede seg.