NOTISER 5/2011

Av: Billedkunsts redaksjon

Publisert:

Utgave: 5/2011

Del: 

Her kan du lese om det som har skjedd i kunstverdenen siden forrige nummer av Billedkunst.

Nerdrum dømt for skatteundragelse
Odd Nerdrum ble i august dømt for skatteunndragelse av 10,4 millioner kroner til norske skattemyndigheter. Straffen er to års ubetinget fengsel, og kunstneren har anket dommen. – Jeg tror Odd Nerdrum er uskyldig dømt, og at han har hatt forsvarere som ikke har klart å få fram det spesielle ved den økonomien kunstnere har, sier kunstsosiolog Dag Solhjell til Klassekampen. Professor i skatterett ved BI, Ole Gjems-Onstad, uttaler at en fengselsstraff er uverdig for kunstneren og at det hadde vært mer hensiktsmessig med et økonomisk oppgjør.

Anders Jahres kulturpris til billedhoggere
Kristian Blystad og Bård Breivik er tildelt Anders Jahres Kulturpris 2011. «Gjennom en sterk forankring i håndverkstradisjonene, en stor og mangfoldig produksjon og viktige pedagogiske innsatser, har Kristian Blystad og Bård Breivik bidratt til å styrke og fornye billedhuggerkunsten i Norge», skriver prisutvalget. Videre er Anders Jahres pris for yngre kunstnere 2011 tildelt Signe Løvland Solberg og Kristine Roald Sandøy, begge nylig uteksaminert fra kunstfag, metall, ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Hver av hovedprisvinnerne mottar 500 000 kroner, de yngre 100 000 kroner.

Norske Ball Kunstnere sparker igang
Billedkunstnerne har startet fotballaget Norske Ball Kunstnere. 9. september smalt det løs med kamp mot forfatterlaget. I skrivende stund er utfallet uvisst, men kampviljen hos ballkunstnerne er det ingenting å si på: – Vi gjør dette for å knuse forfatterene. Det er vårt eneste mål, det er vår kamp, sier Arne Revheim, primus motor for laget, som foruten Revheim består av Bjørn Kowalski Hansen, Jan Trygve Fløysvik, Jon Løvøen, Tonje Gjevjon, Terje Nicolaisen, Arne Vinnem, Jens Hamran, Jørn Mortensen, Jan Freuchen, Sverre Strandberg, Christer Glein, Jarle Strømodden, Stefan Christiansen, Håvard Vikhagen og Robert Johansson. Laget trenger drakter og er på jakt etter sponsorer. Vil du være med på laget, kontakt Bjørn Kowalski Hansen (bjornkowalski@gmail.com).

Navnebytter
Forum for Kultur og Næringsliv, som arbeider for å styrke samarbeidet mellom kultur og næringslivet, har skiftet navn til Arts & Business Norway. «Vårt nye navn vil tydeliggjøre det vi jobber med og styrke vår identitet», skriver Øyvind Stålsett, direktør i Arts & Business, i en pressemelding.

Også Du store verden! endrer navn, og heter nå Office for Transnational Arts Production. – Vi jobber internasjonalt og har et stort internasjonalt nettverk, og det har vært tungvint å skulle forklare hva navnet vårt betyr. Så denne gangen valgte vi et engelsk navn, som helt konkret sier hva vi jobber med – kunstproduksjon på tvers av alle slags grenser. Dessuten fungerer forkortelsen TRAP veldig bra, forteller daglig leder, Eli Borchgrevink til Billedkunst.

Trondheim åpner seg
Den 8. og 9. oktober vil det første Trondheim Open gå av stabelen. Kunstakademiet, kunstfagskolene og atelierhusene Lademoen, Gregusgate, Ilsvika og Marienborg og en rekke enkeltstående atelierer vil være åpne. Trondheim Kunstmuseum skal vise et videoprogram, og Trøndelag Senter for Samtidskunst, Galleri Kit, Babel og Blunk samt kunstforeningene kommer også til å ha åpne dører. Nærmere 200 kunstnere er involvert. Debatten om kunsthall i byen og stor fest for alle på Ilsvika atelierhus inngår. Lademoen kunstnerverksted planlegger en Trondheim Close, en workshop i samarbeid med Kunstakademiet. Initiativet til Trondheim Open er tatt av kunstnerne Brit Dyrnes, Vigdis Øyen Dagsdatter og Kari Elise Mobeck.

Ingen norske blant Carnegies prisvinnere i år
Finske Heikki Marila får i år Carnegies førstepris på en million svenske kroner. «Marila deltar i utstillingen med en imponerende samling malerier, der han med sitt karakteristisk flytende, ekspressive uttrykk har skapt samtidige slektninger til 1600-tallets symbolladede, hollandske blomsterstilleben», skrive Carnegie Art Award i en pressemelding. Svenske Ann Edholm får andreprisen på 600 000 kroner, og danske Christian Schmidt-Rasmussen får tredjeprisen på 400 000 kroner. Stipend til en yngre kunstner går til Klara Lidén, og hun får på 100 000 kroner. Stian Grøgaard, professor ved KHiO, sitter nå som norsk representant i juryen, som består av seks personer fra de nordiske landene. Prisene vil bli delt ut 17. november 2011 ved åpningen av Carnegie Art Award 2012 på Stenersenmuseet i Oslo.

Oslo bystyre sa ja til Ringnes’ skulpturpark
Oslo bystyre har nå vedtatt å la eiendomsinvestor Christian Ringnes bygge en skulptur- og kulturminnepark i Ekebergskogen. Inntil 80 skulpturer med kvinner som motiv skal plasseres der i løpet av de neste årene. Parken er en gave til Oslos befolkning fra Christian Ringnes’ stiftelse. Stiftelsen vil bruke 300 millioner kroner på prosjektet over 50 år. Planen ble vedtatt mot stemmene til Rødt og Heidi Rømming (SV). Venstre stemte også mot planen slik den foreligger i dag, skriver NRK. Mange har protestert mot planene, både av økonomiske, miljømessige- og ideologiske grunner. Ina Blom, professor i kunsthistorie, kritiserer i en kronikk i Aftenposten at Oslo kommunes politikere går inn for et anlegg som i hele sin tematikk promoterer en kjønnsideologi fra tiden før kvinnene fikk politiske rettigheter.

Kyander til Trondheim
Pontus Kyander er ansatt som direktør ved Trondheim Kunstmuseum og fratrer sin stilling ved Sørlandets Kunstmuseum, der han ble ansatt i 2009. Kyander fremhever at Trondheim både har et kunst- og et intellektuelt miljø og et stort potensial til internasjonalisering. Kyander har vært kunstkritiker i Sydsvenska Dagbladet i 16 år, kunstprofessor i Sør-Korea og ansvarlig for den offentlige kunsten i Auckland på New Zealand. Han tiltrer stillingen i løpet av oktober 2011.

Billedkunst-medarbeider tildelt Hestnesprisen
Journalist Kristiane Larssen er tildelt Hestenesprisen 2011. Larssen sitter i Billedkunsts redaksjonsråd og har dekket kunst- og kulturfeltet i Morgenbladet, Billedkunst, Dagens Næringsliv og dets fredagsbilag D2. «Hun utmerker seg som et journalistisk fortellertalent med en egen musikalitet for dramaturgiske virkemidler som evner å gripe og holde taket i leseren», skriver juryen som med årets pris ønsker å berømme en journalistisk stemme som vi kan forvente mye av i årene som kommer.

Seismopolite - nytt nettidsskrift
Seismopolite Journal for Kunst og Politikk er et nytt nettidsskrift som vil utforske kunstneres og kunstsceners mulighet til å reflektere over og påvirke sin lokale politiske situasjon. – En av artiklene i første nummer dreier seg om Blind Dates Project, der kunstnere med bakgrunn fra samfunn i de tidligere territoriene til det ottomanske riket er blitt «blind-date»-et. Hensikten er å utforske de destruktive narrativene om folk og territorier som oppstod i en nasjonalistisk fase under rikets fall, og legge grunnlag for gjensidig forståelse gjennom kunstneriske samarbeid, sier redaktør Paal Andreas Bøe.

Skal støpe Olav Selvaag i bronse
Billedhuggeren Merete Sejersted Bødtker har vunnet konkurransen om å lage en skulptur av boligentreprenøren Olav Selvaag. Skulpturen skal plasseres på Tjuvholmen i Oslo og avdukes høsten 2012 i forbindelse med 100-årsmarkeringen for Selvaags fødsel. – Jeg har forsøkt å vise en uformell, åpen og positiv Olav Selvaag. En jordnær mann midt i livet, sier Bødtker i en pressemelding. Olav Selvaag (1912-2002) er kjent som en av landets største boligbyggere.

Milena Høgsberg og Gerd Elise Mørland ansatt
Milena Høgsberg er ansatt som sjefskurator og avdelingsleder ved Henie Onstad Kunstsenter. – Med sin erfaring både fra den skandinaviske og amerikanske kunstverden vil Høgsberg bringe verdifull kompetanse og nye nettverk til Henie Onstad Kunstsenter, sier avtroppende direktør Karin Hellandsjø. Gerd Elise Mørland er ansatt som sjefskurator ved Kistefos-Museet. «Vi valgte Mørland på bakgrunn av hennes nyskapende og inspirerende arbeid i det frie feltet og hennes gode internasjonale nettverk», skriver museet i en pressemelding.

Undersøkelse om sextrakassering ved KHiO
En studentundersøkelse gjennomført ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) som ble offentliggjort i sommer, viser at 23 av de 187 spurte svarte ja på påstanden «Jeg har opplevd at andre har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet» på nåværende lærested. Det utgjør 12,3 prosent av studentene som svarte. 36,7 prosent av studentene ved KHiO deltok i undersøkelsen. To studenter oppgir at de har blitt utsatt for seksuell trakassering «på nåværende lærested», én rapporterer å ha opplevd et seksuelt overgrep. – Når semesteret begynner vil vi kartlegge hvor problemene ligger, sier Pernille Gjærder Olsen, student ved Kunstfag på KHiO og leder for Læringsmiljøutvalget, til Universitas.

Rake visningsrom i Trondheim Rake, et nytt visningsrom for kunst og arkitektur, har åpnet i Elgeseter gate 28 i Trondheim. Det drives av Charlotte Rostad, Cathrine Ruud, Espen Stokke og Trygve Ohren. Prosjektet skal drives i en toårsperiode. Den første utstillingen åpnet 2. september og er et samarbeidsprosjekt mellom billedkunstner Anne-Karin Furunes og arkitekt Fredrik Lund. – Den første utstillingen forteller noe om hvilken standard vi ønsker på utstillingsvirksomheten, men vi vil også jobbe med nyutdannede og uetablerte kunstnere. Først og fremst ønsker vi jo at det blir vist mer kunst i Trondheim, sier Rostad til Tondheimkunsthall.com.

Barnebok om kunst
Olivia spiser kunst heter en ny barnebok skrevet av Rikke Komissar, daglig leder ved Akershus Kunstnersenter. Den handler om Olivia som er med moren sin på Høstutstillingen på Kunstnernes Hus i Oslo, hvor det er mye rar kunst å se på, og hvor hun tilfeldigvis kommer til å spise en banan fra en installasjon. – Som kunstinteressert mor har jeg lett etter litteratur om kunst for barn, og dette er mitt bidrag. Målet er at både barn og voksne skal bli nysgjerrige på hva samtidskunst er, sier Komissar til Billedkunst.