Fem på rad til Kunstlaboratorium

Av: Therese Søgård

Publisert:

Utgave: 6/2011

Del: 

Vestfossen Kunstlaboratorium er budsjettvinner for femte året på rad. – Kanskje jeg skal holde kurs? spør daglig leder Morten Viskum.

Viskum som selv jobber som aktiv kunstner, har tydeligvis knekt koden. De siste fem årene har han stadig fått mer midler å rutte med på vegne av kunstlaboratoriet. Forslaget til neste års statsbudsjett er å gi 2,15 millioner kroner til kunsthallen i Øvre Eiker i Buskerud, en økning på 300 000 kr.
– Vi er veldig fornøyde med den økte bevilgningen, særlig i det som skulle være det store «nei»-året med kraftige innstramminger, sier Viskum og legger til at han absolutt ikke hadde forventet noe. – Jeg har vært ekstra spent i år, sier han.

Kulturminister Anniken Huitfeldt sa under presentasjonen av kulturbudsjettet at det i år har vært et mål å styrke regionale visningsarenaer. Viskum tror det er avgjørende at kunstlaboratoriet ikke ligger i Oslo. – Vi er egentlig for nært til at vi blir sett på som regionalt, men vi ligger i akkurat passe avstand, sier han.

Pengene skal videreføre dagens driften som er i dag, men Viskum kan nå inngå en leiekontrakt av ytterligere 700 kvadratmeter som skal slåes sammen med laboratoriet. Fra 2013 har de helårsåpent. – Det er tydelig at det er en politisk vilje til å videreføre de planene vi har om å være en markant og synlig institusjon. Når de gir oss mer penger hvert år i fem år, tror jeg det betyr at de har ønsket å følge oss opp videre, sier han. Viskum mener lobbyvirksomheten, som han investert mye tid i, er viktig både på godt og vondt. – Det er jo en stor del av jobben min. Jeg er høyt og lavt og jobber mesteparten av døgnets tider med kunstlaboratoriet i bakhodet. Jeg jobber jo som billedkunstner selv, men har hele tiden laboratoriet med meg når jeg velger hvordan jeg skal bruke dagene mine, forklarer han.

Viskum synes det er synd at lobbyvirksomhet har så stor betydning, men mener at man må forholde seg til realitetene: – Det finnes mange institusjoner og prosjekter som fortjener støtte, men det finnes ikke penger til alt. Da er det ofte den som klarer å synliggjøre behovet som vinner, forklarer han.

Hvordan går du egentlig fram?

– Ha-ha-ha. Kanskje jeg skal holde et kurs? spøker han og legger til: – Jeg har aldri hatt ambisjoner om å drive med dette, men det er interessant å se hvordan det fungerer.