Notiser 6/2011

Av: Gry Hartvigsen

Publisert:

Utgave: 6/2011

Del: 

Munch-museet i uvisse
– Det ser mørkt ut for Lambda. Nå må vi legge til grunn at det nye Munch-museet i Bjørvika ikke blir noe av, sier Øystein Sundelin, byrådssekretær for presse og informasjon i Høyre, etter at Fremskrittspartiet har trukket seg fra byrådssamarbeidet i Oslo. Han legger til at prosessen mot nytt Munch-museum i hovedstaden har tatt mange overraskende vendinger tidligere og at den endelige skrinleggelsen må avventes, skriver Klassekampen. Bystyret skal ta endelig stilling til Lambdaprosjektet i november. Partiene strides hvorvidt Munch-museet skal lokaliseres i Bjørvika, på Tøyen, Ekeberg eller Nasjonalgalleriet.

Karin Hindsbo til Sørlandets Kunstmuseum
Danske Karin Hindsbo tar over som direktør ved Sørlandets Kunstmuseum etter Pontus Kyander. Hun kommer fra stilling som kunstfaglig leder ved Århus Kunstbygning. Hindsbo ønsker å sette den sørlandske kunsthistorien i større perspektiv og inngå samarbeid med landets ulike kunsthøgskoler, skriver Fædrelandsvennen. «Min ambisjon er at alt som foregår på museet skal henvende seg til folk på alle nivåer. Alle skal kunne se kunst uavhengig av forutsetninger», sier hun til avisen.

Inger Sitter fikk Kulturrådets ærespris
Årets utdeling av Kulturrådets ærespris gikk til Inger Sitter. Prisen går til en person som har gjort en vesentlig innsats for norsk kulturliv, og er på 50 000 kroner. – Oj, nå ble jeg glad, og jeg er absolutt enig i begrunnelsen, uttalte Inger Sitter til Aftenposten. «Som én av våre tidligste modernister har hun vært med på å flytte grenser for det moderne kunstbegrep i Norge. Med sine mange opphold utenfor landets grenser har hun gitt vårt kunstmiljø sterke impulser fra utlandet», står det i Kulturrådets begrunnelse.

Furuholmen med galleri på Tjuvholmen
I september åpnet Magne Furuholmen kunstgalleriet Stolper + Friends i det nye galleriområdet på Tjuvholmen. Dette gjør han i samarbeid med Hugo Opdal og Paul Stolper, og galleriet vil ha fokus på kunstnere fra Norge og Storbritannia. Som billedkunstner har Furuholmen i flere år vært tilknyttet Paul Stolper Gallery i London, og han har også stilt ut flere ganger på kunstgalleriet Studio Hugo Opdal på Sunnmøre. Trioen har tidligere samarbeidet om kunstfestivalen Go With the Flø, hvor blant annet Furuholmens prosjekt Apparatjik deltok i fjor.

MGM blir til OSL Contemporary
I sommer forlot Marina Gerner-Mathisen Galleri MGM i Oslo for å drive den kommende Oslo-filialen av Berlin-galleriet Gerhardsen Gerner. Nå har MGM, som videreføres av Emilie Magnus og Belinda Kielland, byttet navn til OSL Contemporary. I første omgang dreier det seg om en navneendring. – Profilen vil være nokså sammenfallende med de siste ti årene, men vi ønsker etter hvert å bygge opp en internasjonal profil, sier Emilie Magnus til Kunstkritikk.

Ny daglig leder ved Kunstnersenteret Møre og Romsdal
Kunstnersenteret Møre og Romsdal (KMR) har ansatt kunsthistorikeren Kristin Mandt Heim som ny daglig leder, med tiltredelse 1. februar 2012. Hun har vært prosjektleder ved Babel visningsrom og arbeidet med utredningen for en kunsthall i Trondheim. KMR skal samlokaliseres med Molde Jazz, Teatret Vårt, Bjørnsonfestivalen og Molde Bibliotek i det nyoppførte kulturbygget Plassen sentralt i Molde sommeren 2012.

Ny styreleder i Kunstsentrene i Norge
Kristine Natvig er valgt til ny styreleder i Kunstsentrene i Norge. Natvig har jobbet som kunstkritiker og er daglig leder ved Oppland Kunstnersenter i Lillehammer. – Vi utvikle foreningen videre. Nettsiden vår er straks oppe og går, og vi vil styrke nettverket mellom de regionale kunstsentrene. Vi vil også være en tydelig aktør i den offentlige kunstdebatten, forteller Natvig til Billedkunst.

Trøndelagsutstillingens prisvinnere
Under årets Trøndelagsutstilling gikk NTNU-prisen gikk til Per Formo. «Med sin konsekvente og utforskende tilnærming til maleriet, og sine offentlige prosjekter som ofte inkluderer mange parter, er han en naturlig kandidat til NTNU-prisen» skriver juryen i sin begrunnelse. Markus Lantto mottok kritikerprisen, og debutantprisen gikk til Greger Stolt Nilsen for verket Alt jeg sa på IRC i 2009.