Notiser 7/2011

Av: Gry Hartvigsen

Publisert:

Utgave: 7/2011

Del: 

Kritikerstudium lagt på is
Kritikerstudiet ved NTNU er foreløpig lagt på is på grunn av manglende økonomiske ressurser og nedskjæringer ved Det humanistiske fakultet. Da vi startet dette masterprogrammet i 2007 visste vi at det ville komme en evaluering fem år frem i tid, sier professor ved Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap, Sissel Furuseth. Hun sier at evalueringen viste at studiet trengte mer midler, og at det derfor i en nedskjæringsperiode ble besluttet å legges på is. – Vi avventer situasjonen, og det kan hende studiet starter opp igjen, men det krever fagpolitiske vilje ved NTNU, sier Furuseth.

Munch-museet i Bjørvika skrinlagt
Opposisjonen i Oslo (Ap, SV, De Grønne, Rødt og Frp) har stanset Lambda-prosjektet, og planene om nytt Munch-museum i Bjørvika foreløpig skrinlagt. Aps gruppeleder i bystyret i Oslo, Libe Rieber-Mohn, mener at det ikke nødvendigvis er til museets ulempe at prosessen tar tid. – Det tok to år lenger å oppføre operaen i Bjørvika enn på Vestbanen, slik man opprinnelig tenkte. Det er det ingen som gråter over i dag. Jeg tror det er et kvalitetstegn at man tar en runde til, sier hun til Klassekampen. Politikerne vil be om at saken legges fram for bystyret senest den 1. juli 2012, og da inneholde både kostnadsoverslag og framdriftsplan over nye alternativer blant annet på Tøyen.

Festspillutstiller 2012
Marianne Heier (f. 1969) er årets Festspillutstiller 2012. Med et nytt stedsspesifikt prosjekt laget spesielt for Bergen Kunsthall, forflytter hun årets Festspillutstilling ut av kunsthallens hvite saler og retter i stedet fokus mot selve bygningen og byrommet på utsiden. Som så ofte før vil Heier utfordre oppfatninger om hvordan kunst vises og formidles. Gjennom sine performancer, skulpturelle prosjekter og offentlige intervensjoner har hun en særegen evne til å sette samfunnets institusjonelle strukturer under lupen, skriver Bergen Kunsthall. Festspillutstillingen åpner den 24. mai 2012.

A K Dolven fikk prestisjepris
Den norske kunstneren A K Dolven fikk med verket Out of tune The Liberty Kent Public Art Award 2011 i England. Prisen fokuserer på de beste arbeidene i det offentlige rom som er laget i løpet av de to siste årene. Dolven var nominert sammen Adams Chodzko med verket Ghost og Sans Facom med verket Iconic Site. Prisen ble grunnlagt i 1994 av Arts Council England. Blant de som har vært nominert tidligere figurerer blant annet Tracey Emin, Cornelia Parker, Strange Cargo og Chris Ofili.

Statoils kunstpris
Nominerte til Statoil kunstpris: Ane Mette Hol, Tori Wrånes, Marte Eknæs, og kunstnergruppen Institutt for degenerert kunst bestående av de tre kunstnerne Anders Nordby, Arild Tveito og Eirik Sæther. Utstillingen vises på Kunstnernes Hus fra 9. desember, og prisen deles ut 16. desember.

Hallingdal satser på kunstnertun
Leveld Kunstnartun er stiftet, og tanken er at dette skal bli et spennende kulturprosjekt i Leveld i Ål i Hallingdal. Kunstnere skal kunne søke om opphold, og det vil også bli mulig å leie seg inn i perioder. Før det skjer, skal gamle hus restaureres, og verksteder og arbeidsrom bygges. Interesserte som ønsker å støtte initiativet ved å kjøpe medlemskap kan kontakte styreleder Embrik Luksengard på epost el@hallindolen.no.

Prosjektrommet Holodeck
Prosjektrommet Holodeck har overtatt lokalene til Galleri Melk i Københavngata i Oslo. Det drives av kunstner og kurator Kjersti Solbakken. – Dette rommet skal først og fremst defineres av prosjektene, og ikke av meg. Kunstnerne har stor innflytelse på hvert enkelt prosjekt. Vi har drevet på siden juli, og har vist 14 prosjekter bare dette halvåret. – Den hyppige virksomheten skyldes at jeg ikke vet hvor lenge jeg har lokalene til disposisjon, sier Solbakken, som kun har finansiert leie frem til sommeren.

Filmpris til Beate Petersen
Dokumentarfilmen Nasseredin Shah and his 84 wives av Beate Petersen vant prisen for beste featuredokumentar og beste utenlandske film på Underground Film Festival, Los Angeles. Dokumentaren tar utgangspunkt i livet til Persias overhode fra 1848 til 1896, sjah Nasseredin, gjennom fotografier og animasjon. Rivalisering, intriger, korrupsjon, maktkamp og landets kompliserte forhold til Europa blir i filmen sett fra et kvinneperspektiv. Petersens filmer har vært vist bl.a. på MoMA og Istanbul-biennalen.