• Sol, en av tre elementer i kunstverket Puls, til boligområdet Råstølen utenfor Bergen sentrum.

Utsmykking i boligprosjekt

Av: Rita Marhaug

Publisert:

Utgave: 7/2005

Del: 

For første gang har Statens utsmykkingsfond gått inn og støttet utsmykking i et boligprosjekt.

1. november ble Finn Eirik Modahls kunstverk Puls avduket. Bergen tomteselskap ønsket i forbindelse med utviklingen og utbyggingen av det nye boligområdet Råstølen, å bruke kunst til å artikulere hele byggeprosjektet. Dette er et helt nytt grep i norsk sammenheng, og for første gang har Statens usmykkingsfond gått inn og støttet utsmykking i et boligprosjekt. Modahls forslag ble valgt etter en lukket konkurranse. Blikkfanget i verket er uten tvil den store lysende kulen Sol i glass og metall med en diameter på to meter som ligger ved inngangen til området. I takt med strømforbruket i boligfeltet varieres lysstyrken: Jo høyere forbruk, jo kraftigere lys. Etter hvert vil de ulike utbyggingstrinnene forsynes med markører i form av mindre lysende kloder i ulik fargekode.
Utsmykkingen har en budsjettramme på nærmere tre millioner kroner, hvorav 600 000 kr fra Utsmykkingsfondet. Den gir området identitet og er, ikke minst, en salgsfremmende faktor for eiendomsselskapet. At utsmykkingsfondet har gått inn og støttet prosjektet signaliserer et utvidet perspektiv på det offentlige rommet.
At private investorer i eiendomsmarkedet så tydelig benytter et kunstnerisk grep i profileringen av et boligprosjekt er også en ny situasjon. I sin markedsføring for de ulike private utbyggerne av området, har Puls fått en sentral plass. Som Finn Eirik Modahl uttalte om verket i forbindelse med åpningen: «Kunst er kommunikasjon. Den skal være en hjerne- og hjertestarter. Ideen er utledet fra nåtiden for fremtiden og jeg ønsker at verket skal utvikle seg over tid og skape stadig nye tanker og følelser».