• Teksten på sokkelen: Politiinspektør Knut Rød, 1900–1986, sjef for statspolitiet i Oslo, medlem av NS. Ledet arrestasjonene av jødene i Oslo som ble sendt til Auschwitz 26. november 1942. Frikjent i norsk rett 1948, ansatt i Oslo-politiet til 1965.

Interesse for nazi-skulptur

Av: Hildegunn Gullåsen

Publisert:

Utgave: 7/2005

Del: 

Holocaust-senteret i Quislings tidligere hjem, Villa Grande, har planer om å fylle huset og hagen med kunst. Et av verkene kan bli Victor Linds statue av mannen som organiserte deportasjonen av norske jøder i Oslo og Akershus under krigen, politiinspektør og medlem av Nasjonal Samling, Knut Rød.

Lind, som i flere sammenhenger har arbeidet med politiske problemstillinger, har fremstilt en bronsestatue av Knut Rød i naziuniform og med hånden hevet i nazihilsen, stående på en stor svart granittsokkel. Verket har stått i Linds hage en lengre periode, men har den siste tiden fått en del oppmerksomhet og engasjert flere. Kunstneren håper nå at den kan få plass på et offentlig tilgjengelig sted som arbeider med tilintetgjørelsen av jødene under krigen, som Holocaust-senteret.
– Verket er et motmonument som intervenerer i dagens virkelighet. Knut Rød spilte en sentral rolle i planleggingen og organiseringen av arrestasjonene av de norske jødene under andre verdenskrig, men ble frifunnet under landssvikssaken i 1948 med den begrunnelse at Røds jødeaksjon var nødvendig for hans motstandsarbeid. Dommen som frifant Rød står fremdeles, og jeg synes det er viktig at man begynner å sortere og korrigere fortiden litt.
Lind forteller at han har laget en akt av Rød. Han har fjernet den tidligere politiinspektørens byråkratiske dress og viser hva som var under, derfor naziuniformen. Lind tror det er umulig at den realistiske statuen kan oppfattes som et hedersmonument.
– Hele skulpturen er 135 cm høy, og på sokkelen er både frifinnelsesdommen fra 1948, et dikt av Paul Celan og følgende sitat inngravert: Minnesmerket står til dommen fra 9. april 1948 er opphevet.
Lind forstår imidlertid at en eventuell offentlig oppføring av statuen må diskuteres, og kunstneren er invitert til å legge frem verket på et styremøte ved Holocaust-senteret før jul. Før monumentet eventuelt blir satt opp i tilknytning til senteret, kan publikum beskue verket på Bomuldsfabrikken i Arendal fra begynnelsen av mars til begynnelsen av april neste år.