Sett: Billedkunstner Bjørn-Kowalski Hansen presenterer et museumsbygg og tre kunstprosjekter som har gjort inntrykk på ham nylig.

Av: Billedkunsts redaksjon

Publisert:

Utgave: 4/2012

Del: 

Bjørn-Kowalski Hansen

Jesper Nyrén er en spennende ung kunstner fra Sverige, som akkurat nå stiller ut en rekke malerier i en utstilling på Rod Bianco sammen med norske Anders Sletvold Moe og svenske Ann Edholm. Jeg synes Nyrén har klart å finne sitt eget uttrykk i forholdet til en abstrakt geometrisk tradisjon i kunsthistorien, og jeg anbefaler å ta en titt på hans arbeider. Jeg kan heller ikke la være å tenke på Are Mokkelbusts papircollager fra en del år tilbake når jeg ser disse verkene.

Jeg besøkte Dakar i mai og fikk se dette monumentet som Senegals tidligere president Abdoulaye Wade fikk reist før hans avgang i år. Monumentet, som består av en noe lettkledd kvinne og en muskuløs mann bærende på et barn stigende ut av en vulkan, er ment å symbolisere århundrer med afrikansk undertrykkelse. Det er bygget av Nord- Koreanske Mansudae Art Studio. Det hører med til historien at presidenten selv har gjort krav på 35 prosent av inntektene fra monumentet, begrunnet med at ideen til statuen var hans egen…Pierre Goudiaby, The African Renaissance Monument (2010), Dakar, Senegal. 49 meter høy bronseskulptur (foto: CC Flickr).

For mange er kanskje Per Kleiva best kjent for arbeidet Blad frå imperialismens dagbok (1971), og hans tilknytning til GRAS-gruppen. Det gleder meg stort hver gang jeg stifter bekjentskap med et nytt arbeid fra 1960- og 70- tallet, som dette. Jeg var for øvrig også så heldig å få møte ham i egen person for noen år tilbake. Per Kleiva, Stigende og fallende (1970).

Hvor sier du? Akkurat. Du har sikkert gått rett forbi dette verket hundrevis av ganger uten en gang å ense det. Men der henger det. Over inngangspartiet til den gamle Kreditkassen. Et fantastisk arbeid av en av pionerene i norsk nonfigurativ billedkunst. Finn Christensen (1971), relieff i stål og betong for Christiania Bank og Kreditkassen, Stortorvet i Oslo.