• Åpningsutstillingen viser monumentalmalwerier og grafiske arbeider av Bjørn Ransve. Bildene i hovedsalen er malt spesielt med tanke på utstillingsrommet i Trafo 1.

Galleri Trafo endelig åpnet

Av: Lise Kristiansen

Publisert:

Utgave: 5/2006

Del: 

Galleri Trafo, som har vært under planlegging i ti år, åpnet i NSBs gamle trafohall ved Asker stasjon i august.

Kunstnere Bjørn Carlsen og Erik Røed tok initiativ til å starte galleri her da NSB avviklet sin virksomhet i bygget. I samarbeid med eiendomsutvikler Espen Tandberg begynte et møysommelig arbeid for å omgjøre de gamle trafohallene til utstillingsrom for kunst.
Galleri Trafo består i dag av tre avdelinger. De er finansielt og styringsmessig uavhengige av hverandre, men har valgt å markedsføre seg under ett.
– Bygningen ble for stor til å drive som én virksomhet, sier Ingunn Stuvøy, daglig leder i Galleri Trafo1.
Trafo1 og Trafo2 drives som to separate aksjeselskap. Aksjonærene i Trafo1 er hovedsaklig kunstnere. Asker kommune disponerer tredje etasje av galleriet.
Trafo1 har byggets største sal, og skal ifølge Stuvøy framstå som husets kunsthall. Kunstnerne Bjørn Carlsen og Halvard Haugerud står ansvarlige for utstillingsprogrammet i samarbeid med daglig leder.
– Med Bjørn Ransve som åpningsutstiller ønsker vi å markere Galleri Trafo som nasjonal og internasjonal samtidskunstarena. Den kunstneriske kvaliteten skal være overordnet i Galleri Trafo1s utstillingsprofil. Vi vil på sikt også stille ut mindre kjente kunstnere, som vi mener fortjener oppmerksomhet, sier Stuvøy til Billedkunst.

Unike rom
Galleri Trafo2 har tre store saler fordelt på 350 kvadratmeter. Sigmund Skullerud Bakken, daglig leder i Trafo2, uttaler til Billedkunst at visningsrommene i galleriet er helt unike i norsk sammenheng.
– Takhøyden og proporsjonene er ideelle. Damien Hurst skal stille ut her i oktober og november. Vi hadde neppe klart å få et slikt navn til Asker hvis det ikke var fordi kunsten kommer så godt til sin rett i disse lokalene.
I tillegg til skiftende utstillinger med nasjonale og internasjonale kunstnere, har Trafo2 arbeider av sine tilknyttede kunstnere i kommisjon.
Kommunens kunstsamling i tredje etasje presenteres gjennom skiftende utstillinger. Samlingen har til nå vært spredt i ulike kontorbygg, og har vært utilgjengelig for publikum.
– I denne delen av galleriet vil vi ha hovedfokus på formidling, blant annet til skoleklasser. Trafo1 vil administrere og gjennomføre denne virksomheten. Tårnrommet er avsatt til kursvirksomhet. På sikt vil rommet kunne fungere som gjesteatelier, sier Ingunn Stuvøy.