Advarer mot nettsvindel av kunstnere

Av: Therese Søgård

Publisert:

Utgave: 6/2012

Del: 

En rekke kunstnere er blitt kontaktet av svindlere som prøver å betale med falske sjekker. – Jeg ble skikkelig lurt til å begynne med, sier billedkunstner Trudi Jaeger.

– Det begynte med en henvendelse fra en australsk mann som sa han hadde falt totalt for en av tegningene mine, forteller Jaeger til Billedkunst.

Jaeger søkte opp mannen, som kalte seg Daniel Scholtz, og fikk se flere bilder av en tilsynelatende seriøs og tillitvekkende ung mann. Hun nevnte henvendelsen for et par kolleger, som ikke så noen grunn til skepsis.

– Han spurte også om å få mer informasjon om arbeidsprosessen og bakgrunnen for bildeserien, noe jeg likte å høre, sier hun.

Endret tonen
Bildet han spurte etter, var imidlertid tre år gammelt, og kunstneren måtte lete det fram på atelieret. Jaeger hadde også tegnet videre på den minimalistiske tegningen, og hun valgte derfor å sende et fotografi av det bearbeidede bildet til mannen.

– Men jeg hørte ingenting, så jeg gikk ut ifra at han ikke likte den nye versjonen.

Etter to måneder fikk hun en ny henvendelse. Han beklaget og sa han ikke hadde hatt tid til å svare.

– Jeg ville så gjerne tro på det, men en del av meg innså at det var litt «fishy», forklarer Jaeger. Scholtz endret etter hvert også den personlige og hyggelige måten å kommunisere på. I ettertid har hun forstått at de siste e-postene var masseproduserte.

– Jeg går ut fra at det er tusenvis av folk de henvender seg til. Mine kollegaer var ikke skeptiske i det hele tatt, sier hun.

Dermed tror hun at mange hadde kunnet gå på svindelen.

Overbetalingssvindel
Scholtz skrev at han ville overføre salgssummen for bildet og litt ekstra, slik at et flyttebyrå kunne hente det. Han sa han stolte på at Jaeger ville overføre det ekstra beløpet til en konto hos banken Western Union som tilhørte ham.

– Jeg synes det var spesielt og søkte opp navnet hans på internett igjen.

Da fikk hun svært mange treff på andre kunstnere som advarte mot å selge noe til ham. Det viste seg at mannen trolig hadde tatt identiteten til en annen mann.

– Det er skremmende, egentlig. Jeg ble lurt til å begynne med, sier hun.

Western Union omtaler denne typen svindel for overbetalingssvindel. «Planen er å få deg til å sende differansen før du skjønner at sjekken ikke har dekning. Fordi en del banker tillater beløp å bli utbetalt før en sjekk har blitt klarert, er det mulig du ikke hører om svindelen før det er for sent. Når det er klart at sjekken er falsk, blir det utbetalte beløpet trukket fra kontoen din. I denne type bedrageri kan du miste ikke bare ”overbetalingen”, men også salgsobjektet ditt», skriver Western Union på sine nettsider.

Føler seg misbrukt
–Til å begynne med ble jeg litt rørt over at en ung mann på andre enden av kloden hadde funnet et verk på min nettside, sier hun.

Jaeger synes det er trist at noen prøver å utnytte kunstnere, en gruppe som kanskje ikke alltid er så forretningsmessige oppdatert.

– Jeg følte meg litt misbrukt. Jeg brukte min verdifulle tid til å svare selv om det ikke gikk så langt at jeg betalte penger.