Sotheby’s viser interesse for nordisk samtidskunst

Av: Mona Gjessing

Publisert:

Utgave: 5/2006

Del: 

Det velrenommerte auksjonshuset Sotheby’s har i løpet av det siste året rettet blikket mot Skandinavia. Kenneth Blom, senest presentert med en omfattende separatutstilling ved Henie Onstad Kunstsenter, stiller som første norske samtidskunstner ut i Sotheby’s lokaler i London i januar.

Utstillingen kurateres av auksjonshusets spesialist på samtidskunst, Francis Outred. Outred er blant annet kjent for å ha kuratert en rekke utstillinger med de såkalte Young British Artists.
Sotheby’s representant i Norge, Ingeborg Astrup, sier til Billedkunst at en videre satsning på nordisk samtidskunst meget vel kan skje.
– Vi har promotert klassisk nordisk kunst i ca 20 år, og årets skandinaviske auksjon var vår beste gjennom tidene. Vi er derfor åpne for å videreføre dette konseptet ettersom nordisk samtidkunst blir mer og mer kjent ute. Vi håper på god respons på Bloms utstilling, og tar også dette med i vår vurdering for videre satsing, sier Astrup.
Dagens Næringsliv hadde i februar en artikkel om Christie’s nye satsning på skandinavisk samtidskunst. S. Hawkins, sjef for den nordiske satsningen, uttaler til DN: – Det finnes en hel divisjon av norske kunstnere som er mindre kjent i utlandet, men som kan bli satsningsområder for utenlandske samlere. Dette har sammenheng med at prisene på toppkunstnerne er blitt så høye. Mange ser derfor etter nye kunstnernavn å satse på, navn som kan gå opp i pris.
Kanskje leder Christie’s og Sotheby’s fremstøt overfor skandinaviske samtidskunstnere til en fremtidig mulighet til å nå frem til et bredere publikum, også gjennom andre kanaler enn de store kunstmessene.