Notiser 7 2012

Av: Billedkunsts redaksjon

Publisert:

Utgave: 7/2012

Del: 

Siste nytt fra norsk kunstliv.

Eeg-Tverbakk slutter ved Kunsthall Oslo

I oktober avsluttet Per Gunnar Eeg-Tverbakk sitt engasjement som daglig leder ved Kunsthall Oslo, drøyt to år etter at han sammen med Will Bradley startet visningsstedet i Barcode-rekken i Bjørvika. Han kommer fortsatt til å være knyttet til kunsthallen som styremedlem. – Min kone og jeg skal adoptere et nytt barn. Jeg ønsker derfor en mer fristilt arbeidssituasjon og tar rollen som frilanser, sier Eeg-Tverbakk til Kunstkritikk.

New York og Stavanger

Hanne Mugaas Joakimsen tiltrer som kurator i 50 prosent stilling ved Stavanger Kunstforening ved årsskiftet. Hun er bosatt i New York, og vil pendle regelmessig til Stavanger. Som frilanskurator har hun vært med å drive galleriet Art Since the Summer of 69, og har også jobbet med utstillinger ved blant annet Guggenheim-museet og Bergen Kunsthalls no. 5. Stavanger Kunstforenings fremtid har lenge vært usikker, men arbeider nå for å bli kunsthall. – Målet er å sette kunsthallen i en internasjonal kontekst, og jeg vil fortsette å bruke nettverket mitt fra New York i Stavanger, sier Mugaas Joakimsen til Kunstkritikk.

Øvstebø til Chicago

Solveig Øvstebø slutter i juni 2013 som direktør ved Bergen Kunsthall, en stilling hun har hatt i nesten ti år, for å ta over roret ved det velrennomerte samtidskunstmuseet The Renaissance Society i Chicago. Hun tar over etter direktør Susanne Ghez som har vært leder ved institusjonen siden 1974. – Jeg gleder meg veldig, og er svært beæret over å ta på meg ansvaret for å lede The Renaissance Society, en institusjon jeg har fulgt og beundret veldig lenge, sier Øvstebø i en pressemelding fra Bergen Kunsthall.

Jubileum og bokutgivelse i Rogaland

Bildende Kunstneres Forening Rogaland fyller 80 år og lanserer i anledning jubileet boken Kunstverk. Bøkene som legges ut for salg er transformert til unike kunstobjekter ved at foreningens medlemmer har malt omslagene. Publikasjonen presenterer et juryert utvalg kunstverk av dagens medlemmer, korte tekster fra redaktør Geir Egil Bergjord, styreleder Gunhild Moe og juryleder Line Halvorsen, samt fire spesialskrevne essays av Ellen Aslaksen, Natasja Askelund, Trond Borgen og Tommy Olsson. Foreningen ønsker med utgivelsen å synliggjøre billedkunstfeltet i Rogaland og diskutere kunstnernes rolle i dagens samfunn, sier forlaget Pelikanen i en pressemelding.

Nytt bygg for Akershus Kunstsenter

Kommunestyret i Skedsmo har vedtatt at en ledig tomt i Lillestrøm sentrum skal omreguleres til kulturformål med den målsetting å bygge et nytt hus til Akershus Kunstsenter. Det er enda ukjent når nybygget skal stå ferdig, men målet er innen 2015. – At kunstsenteret innen et par år kan flytte inn i nye lokaler betyr en stor del for både presentasjon og letter drift, uttaler daglig leder Rikke Komissar til Billedkunst.

LAUTOM på flyttefot

LAUTOM contemporary flyttet i sommer ut av lokalene i Collets gate i Oslo. Bygningen der galleriet har holdt til siden 2007 skal omgjøres til leiligheter. – Vi ser etter nye lokaler, og håper å starte opp igjen med utstillingsvirksomhet på nyåret, skriver gallerieier Randi Thommessen i en pressemelding.

Fotogalleriet med jubileum og auksjon

I 2012 feirer Fotogalleriet 35-årsjubileum og i november inviterte galleriet til kunstauksjon. Verkene som ble auksjonert bort er donert av veletablerte fotokunstnere som for eksempel Marte Aas, Dag Alveng, Hedvig Anker, Morten Andenæs, Marit Følstad, Else Marie Hagen, Mikkel McAlinden og Torbjørn Rødland. Overskuddet går til Fotogalleriets drift.

Omstridt sponsoravtale

Astrup Fearnley Museet har inngått en sponsoravtale med den norske avdelingen av det svenske oljeselskapet Lundin Petroleum. Sponsorsamarbeidet er omstridt ettersom Lundin Petroleum er under etterforskning for brudd på folkeretten i Sudan. – Vi forholder oss til Lundin Norge som et selskap som driver utvinning av olje innenfor de lover og regler som er fastsatte her til lands, sier Astrup Fearnley Museets direktør, Gunnar B. Kvaran, til Aftenposten.

Stenersen vil skilles fra Munch

Arvingene etter Rolf Stenersen ønsker at Stenersenmuseet fristilles som et selvstendig museum og hevder at Oslo kommunes tidligere omlegging utelukkende har vært negativ for museet. – Besøket har gått tilbake og utstillingsbudsjetter er kuttet drastisk ned etter at Munch-museet innlemmet Stenersenmuseet i Munch-etaten i 2010. Ledelsen ved Munchmuseet, ikke minst direktør Stein Olav Henrichsen, mangler interesse for Stenersenmuseet. Museet er satt helt på sidelinja, sier Rolf Stenersen jr. til Dagsavisen. I tillegg til vingeklippede budsjetter legges det også til grunn at alvorlige samarbeidsproblemer i organisasjonen utgjør et stort problem. – Det er leit at Stenersen-arvingen ser det på den måten. Vi kan vise til en positiv besøksutvikling og legger de siste brikkene på plass for samlingen i 2013. Vi tror det vil være fint for Stenersenmuseet å være en del av et nytt museumsbygg. Det er tøft å stå alene, svarer kommunikasjonsdirektør ved Munch-museet Bård Hammersvoll.

Fakkeltog for Lambda

Nærmere tusen personer fra kulturlivet gikk en kveld i oktober i fakkeltog fra rådhuset til Operaen for å demonstrerte sitt krav om at det nye Munch-museet bør bygges i Bjørvika. – Vi går i tog fordi vi synes Lambda er det beste alternativet, og vi synes at Munch fortjener det, sier Karin Hellandsjø, initiativtaker og tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter til NTB. Den omdiskuterte bygningen ble stanset av Oslopolitikerne for ett år siden, og en gang på nyåret blir det omkamp i byrådet.

Ny daglig leder ved Kunstnersenteret i Oppland

Eli Kongssund (f.1963) er ansatt som daglig leder ved Kunstnersenteret i Oppland i et åremål på fire år. Hun overtar stillingen etter å ha vikariert i denne en tid. Kongssund er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole med hovedfag i vev.

Tromsø Open

I november ble Tromsø Open arrangert for første gang. Med fokus på den profesjonelle kunstscenen deltok kunstnere fra det lokale kunstfeltet samt blant annet kunstinstitusjonene Nordnorsk Kunstmuseum, Tromsø Kunstforening, Small Projects, Kurant, Perspektivet Museum og Galleri Breivik. I tillegg til åpne atelierer inngikk også utstillinger og performance i det to dager lange programmet. Tromsø Opens prosjektgruppe har bestått av Aslaug M. Juliussen, Jenny M. Johnsen, Marita I. Solberg, Silvia E. Martinez og Torunn Ovanger.

Henlegger klagene på stipendbehandlingen

Utvalget for statens stipend og garantiinntekter for kunstnere fikk 14 klager fra billedkunstnere vedrørende årets tildelinger. 12 av dem dreide seg om inhabilitet. – Vanligvis får vi tre-fire klager. I år er det langt flere enn normalt. De fleste var knyttet til inhabilitet. Vi vurderte hver enkelt klage og kom til den beslutningen at komitémedlemmet det her er snakk om, ikke er inhabil. Ingen av klagene ble tatt til etterretning, forteller utvalgets leder, fylkeskultursjef Per Norstrøm. Utvalget tildeler midler etter innstilling fra sakkyndige komiteer som er oppnevnt av kunstnerorganisasjonene. I Billedkunst nr. 5/2012 kom det fram at flere billedkunstnere reagerte på årets tildelinger. Blant annet ble komiteens leder Jannicke Låker beskyldt for å være inhabil, fordi hennes tidligere samboer ble tildelt GI. Alle klagene er nå ferdig behandlet av utvalget og går videre til Kulturdepartementet som klageinstans. En endelig avgjørelse vil tidligst foreligge rundt årsskiftet.

Betydelig kunstpris etablert i Sandefjord

Sandefjord Kunstforening har etablert en kunstpris på 200 000 kroner til unge samtidskunstnere. Vinneren får i tillegg separatutstilling i kunstforeningens lokaler. Prisen er etablert med Odd Gleditsch AS og Park Hotel ANS (Jahre-familien) som sponsorer. Første pristildeling vil finne sted våren 2013, og juryen består av Tone Lyngstad Nyaas, Hanne Beate Ueland, Lotte Konow Lund, Anne-Grethe Thoresen og Thorunn Hageberg.

Kunstpris til sørlandskunstner

Sparebanken Pluss Kunstnerpris 2012 er tildelt Marit Roland. Prisen på 75 000 kroner deles ut i samarbeid med Sørlandet Kunstmuseum, og har som formål å synliggjøre og fremme samtidskunst på Sørlandet samt gi en anerkjennelse til landsdelens unge kunstnere. I tillegg til Roland var Erik Pirolt og Anngjerd Rustand nominert i år.