Fem 2008-prosjekter

Av: Thomas Bore

Publisert:

Utgave: 7/2006

Del: 

Stavanger er Europeisk kulturhovedstad i 2008 sammen med Liverpool. Rogaland kunstsenter (RKS) er foreløpig medarrangør for fem prosjekter.

Et av disse er «High Response», et formidlingsprosjekt som har som målsetting å minske avstanden mellom publikum og samtidskunst.
– Prosjektet vil særlig fokusere på kunstverk som er avhengig av publikums respons for å bli fullkomne eller for i det hele tatt å eksistere. Målet er å involvere publikum og skape engasjement rundt samtidskunst, forteller prosjektleder Anna Roos.
Eksempler på steder, rom og situasjoner hvor «High Response» kan foregå, er seminarer, media, blogger, skoler, institusjoner og private hjem.
«Site and Art Symposium – 2007» finner sted allerede 19. til 21. april neste år. Konferansen tar for seg samtidskunst i forhold til by- og regionsutvikling i Stavanger, som er en av Norges raskest voksende byer. Inviterte kunstnere fra inn- og utland vil presentere egne prosjekter i det offentlige rom. I tillegg blir det workshops i utvalgte bydeler som har spesielle utfordringer foran seg, både utbyggings-, nærings og boligområder, kulturlandskap og uberørt natur. Prosjektet skal også utfordre kunstnerens rolle som diskusjonspartner.
– Et viktig spørsmål er om kunstneren skal være en ren leverandør til utbyggere eller også en politisk diskusjonspartner, sier Marit Aanestad, som sitter i prosjektgruppen for symposiet.
Kunstnerne som vil delta på «Site and Art Symposium – 2007», er nederlandske Jeanne van Heeswijk og Lars Ramberg, i tillegg til flere kunsthistorikere.
Andre RKS-prosjekter er «Samtidskunst langs Blå promenade» og «AIR North Sea Exchance», et skotsk utvekslingssamarbeid, som omfatter gjensidig utveksling av seks kunstnere fra Skottland og Norge. Et femte prosjekt har tittelen «Inkluderende kunstnermiljø».