Kunstig terrorfrykt

Av: Birdy Heneide

Publisert:

Utgave: 4/2005

Del: 

Kunstner og professor Steve Kurtz ble i fjor siktet for bioterrorisme i USA. Han risikerer 20 år i fengsel i tillegg til bot i millionklassen.

Da Kurtz våknet 11. mai i fjor i sin egen seng i Buffalo, USA, var konen hans død. Kurtz ringte politiet, og da politibetjentene kom fikk de øye på noe av utstyret til Critical Arts Ensemble (CAE), kunstnergruppen han arbeider i. Dagen etter var huset og resten av kvartalet avstengt av utrykningsenheten for antiterroisme, og FBI.
Kunstnergruppen CAE jobber med politisk kunst og tematiserer ofte bioteknologi. Kurtz oppbevarte mye av materialet gruppa arbeidet med i sitt hjem. Det er bekreftet at hans kone døde naturlig, men på bakgrunn av materialet FBI fant i huset til Kurtz ble han siktet for bioterrorisme. Politiet beslagla en microbiologi-lab og bakterier Kurtz hadde brukt bl.a. i et prosjekt for å påvise genmanipulerte matvarer, de fant også hans bøker om bioteknologi, biologisk krigføring og bioterror. De beslagla dessuten hans datamaskiner, manuskripter, utstyr, identifikasjonspapirer, bil og katt.
Siktelsen for bioterrorisme er nå omgjort til en anklage for post- og telebedrageri. Det kan føre til en straff på opp til 20 års fengsel og million-bot. Bakgrunnen for siktelsen er at Kurtz bestilte bakterieprøver gjennom en bekjent ved Universitetet i Pittsburg. Bakterieprøvene er i følge Kurtz vanlige mikrober som finnes overalt i biologilaboratorier, høyskoler og universiteter.
Rettsaken går sakte og forsinker og vanskeliggjør CAEs prosjekter. I fjor høst måtte de avlyse en workshop under Riksutstillingers Detox i Stavanger. Kurtz sier de prøver å jobbe videre så godt det lar seg gjøre, men at denne type oppmerksomhet ikke er ønskelig for en politisk aktivist.
– Vi blir intervjuet og får mediaoppmerksomhet med helt galt fokus.
Kurtz mener selv han er et offer for amerikansk terrorfrykt, og utsatt for ubegrunnet politisk forfølgelse.