Nye problemer for Rambergs toaletter

Av: Hildegunn Gullåsen

Publisert:

Utgave: 4/2005

Del: 

Etter endelig å ha fått realisert prosjektet Liberté, Egalité, Fraternité på Tullinløkka, har nye problemer oppstått for Lars Rambergs toaletter. De fungerer ikke som de skal.

Arbeidet, som ble forkastet som vinner av utsmykningskonkurransen for grunnlovsjubileet på Eidsvoll, ble realisert til hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen, og Nasjonalmuseets utstilling «Kyss frosken! Forvandlingens kunst», som åpnet i slutten av mai. Rambergs arbeid, tre franske offentlige toaletter malt i trikolorens farger, kan imidlertid ikke brukes som planlagt.
– Problemet skyldes først og fremst myntsystemet, forteller Jon Geir Placht, seksjonsleder for utstillingsteknikk på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
– Systemet er dårlig tilpasset de norske pengene, men problemet oppstår først og fremst fordi et utålmodig publikum legger på feil mynt, gjerne mens toalettene allerede er opptatt. Etter at deler av myntmekanismen har blitt byttet ut, fungerer toalettene greit når de brukes som de skal, men det gjenstår å se hvor lenge dette varer. Det er trolig heller ingen løsning å kutte ut myntsystemet.
– Det er Oslo kommune og JCDecaux som står ansvarlig for driften av toalettene. Det er meningen at toalettene skal stå permanent, også etter at «Kyss Frosken»-utstillingen er ferdig, og at de skal fungere som de andre offentlige toalettene som er plassert rundt om i byen, avlutter Placht.