Fastkunst - foodshow

Av: Rita Marhaug

Publisert:

Utgave: 1/2005

Del: 

Aslaug Moi Frøysnes fusjonerer etisk mat, humor og visuell utfoldelse i vegetarrestauranten Viva Las Vegis.

Mange av leserne vil kanskje nikke gjenkjennende når vi sier Farmen-Aslaug eller Elvis-Aslaug. Frøysnes er en kunstner som etter endt utdanning i 1999 fra Kunsthøgskolen i Bergen, ofte har figurert i media. Nå har hun startet det økologiske vegetarfastfood-konseptet Viva Las Vegis.
- Økologisk fastfood vegetarmat i Elvis-estetikk. Helt umiddelbart er ikke dette ingredienser vi forbinder med hverandre. Er det kunst eller er det business?

- Ja, sett utenfra er det motsetningsfylte elementer jeg har fusjonert i Viva, men for egen del opplever jeg ikke disse skillene som relevante. For meg handler kunst om å kommunisere ideer både på et formmessig og etisk plan. Jeg ønsker at restauranten skal smelte sammen disse to opplevelsesaspektene. Etisk mat, humor og visuell utfoldelse er ikke motsetninger. For meg handler det om en spennende og kontrasterende helhet som er utfordrende og utviklende.
- Men forretningsdelen av driften her er ikke ubetydelig. Kunstnere vegrer seg ofte for å gå inn i situasjoner som dette?
Det har vært mye arbeid og jeg er spent på den videre utviklingen. Jeg er opptatt av at jeg som kunstner ikke hele tiden skal jobbe og jobbe uten lønn og være økonomisk avhengig av stipender og annen støtte. Et slikt økonomisk mønster ønsker jeg å komme ut av. Arbeidet med dette konseptet er en kunstnerisk forretningsidé der jeg er den aktive, handlende parten. Jeg kontrollerer selv hele produksjonen. Målet på sikt er å åpne nye filialer. Kanskje Stavanger, vår nye europeiske kulturby er klar for en kulinarisk så vel som konseptuell utfordring!