• Jon Mihle og Morten Viskum i de tomme hallene som skal bli Vestfossen Senter for Samtidskunst.

Nytt samtidskunstsenter på Vestfossen

Av: Birdy Heneide

Publisert:

Utgave: 1/2005

Del: 

7. mai åpner Vestfossen Senter for Samtidskunst vegg i vegg med Vestfossen Kunstlaboratorium. 4000 kvm betonghaller gjøres om til en yrende kunst- og kulturarena i det lille tettstedet utenfor Drammen. Ildsjelene bak prosjektet er billedkunstner Morten Viskum og scenekunstner Jon Mihle.

Vestfossen Kunstlaboratorium, som åpnet i 2003, får en ny nabo. Kommunen og lokalbefolkningens positive holdning har gjort prosjektet større enn opprinnelig planlagt.
- Lokalbefolkningen er veldig positive til at ting skjer, selv om de ikke har den største interessen for samtidskunst, sier Mihle.
Tolv kunstnere og en rekke kulturelle aktører blir leietakere i senteret, blant andre Drammen museum, Galleri Van Bau, kunstnergruppa STAG, Scenerommet, Designgruppen Formverk og Øvre Eiker kultur- og musikkskole.
Senteret drives av brukernes egen stiftelse, og er støttet økonomisk av Øvre Eiker kommune og Rådet for Drammensregionen. Totalramme for etableringen er 6,8 millioner kroner. Senteret ligger mellom Kunstlaboratoriet og Viskums prosjektrom og atelier. Bygget er reist på tomten til en nedbrent fabrikkbygning. Nyetableringer på senteret vurderes fortløpende av stiftelsens medlemmer. - Vi vil ha noe som skal løfte stedet videre og tiltrekke seg nye og spennende prosjekter, sier Viskum.
Ytterligere 500 kvm blir gjort tilgjengelig for nye aktører etter at resten av bygget er åpnet. Viskum håper at flere unge kunstnere våger å etablere seg på Vestfossen når de ser hvordan senteret blir.