Peer Gynt på Løren

Av: Birdy Heneide

Publisert:

Utgave: 7/2004

Del: 

Selvaag Gruppen bygger en figurativ skulpturpark med Peer Gynt som tema.

Inne blant bygningene i det nye boligfeltet på Løren i Oslo vil Selvaag etablere en samling skulpturer fra Henrik Ibsens verden.
– Utlendinger som kommer til Oslo ser Holmenkollen, Vigelandsparken, Munch-museet og Vikingskipene. Vi vil at Peer Gynt-satsingen blir så bra at befolkningen kan være stolte av den og at turister vil komme og oppleve Peer Gynt-historien skulpturelt, sier konsernsjef Ole Gunnar Selvaag.
Skulpturene skal plukkes ut i en internasjonal konkurranse som utlyses i 14 land over hele Europa og i USA. Fristen for innlevering er 1. mars 2005. Selvaag Gruppen vil fortsette å utlyse konkurranser til hele historien om Peer Gynt er monumentalt representert. De første verkene vil settes ut i 2006. Den nye bydelen der skulpturene vil stå, regnes ferdig i 2012.
Prosjektet satser utelukkende på figurativ skulptur. Selvaag har over lang tid erfart at figurative skulpturer er mer populære enn nonfigurative.
– Vår erfaring er at også figurativt, ja sågar naturalistiske skulpturer, er gode uttrykksformer i samtiden og svært vel ansett, likt og satt pris på av alle unntatt en liten del av folket. Det er folket vi henvender oss til.
Tre av skulpturene er allerede bestilt. En av dem skal lages av Elena Engelsen og Per Ung, som skal jobbe med en fremstilling av Peer Gynt ridende i ørkenen. Engelsen og Ung har gjort samarbeidsprosjekter før, og fordeler arbeidet ved at Engelsen lager dyrene og Ung lager menneskene.
– Dette er fantastisk å få være med på som billedhugger og et flott prosjekt for norsk skulptur generelt, mener Engelsen.