Paviljong og kunsthall på Tullinøkka

Av: Mette Torstensen

Publisert:

Utgave: 5/2004

Del: 

«Kyss frosken» er et tverrfaglig kunstprosjekt på Tullinløkka, som skal symbolisere sammenslåingen av Nasjonalgalleriet, Kunstindustri-museet, Arkitekturmuseet og Museet for samtidskunst. Prosjektet er også en del av Nasjonalmuseets markering av 100-årsjubileet for unionsoppløsningen.

Prosjektet består blant annet av en enorm frosk og en kunstpaviljong som kan deles i fire og flyttes.
Åpningen er 28. mai, og i de påfølgende ukene følger et tett program. Selve froskekroppen vil inneholde en utstilling over temaet forvandlingens kunst. Gerhard Munthes eventyrværelse fra 1896, som brant med Holmenkollen Turisthotell i 1914, skal rekonstrueres. Fremtredende internasjonale kunstnere er invitert til å lage prosjekter i relasjon til Munthe: Ana Laura Alaez (Madrid), Michael Elmgreen & Ingar Dragset (Danmark/Norge), Jorge Pardo (Havana), Pipilotti Rist (Sveits), Børre Sæthre/Andrea Heuch (Oslo) og Carsten Höller (Stockholm). Lars Ramberg er invitert med prosjektet Frihet, likhet og brorskap som tidligere var tenkt i tilknytning til Eidsvollsbygningen.
Den midlertidige kunsthallens utstilling vil tematisere Nasjonalmuseets forvandling og fremtidige rolle på Tullin. Utstillingene vil fokusere på eventyrets posisjon i dagens populærkulturelle felt.
Harald Solberg er prosjektkoordinator for utstillingen, og kurator Kari Brandtzæg setter sammen utstillingen. Kjempefrosken vil fjernes i september 2005.