Gjesteatelier-guiden

Av: Siri Hermansen

Publisert:

Utgave: 5/2004

Del: 

Reise til verdens ende – NBKs kunstnerhytte, Ny-Ålesund, Svalbard

Stedet
Ny-Ålesund er verdens nordligste bosetning og befinner seg 79º nord. Det knøttlille stedet er opprinnelig et nedlagt gruvesamfunn, omgjort til et internasjonalt forskningssenter for klima og miljø. Befolkningen varierer fra ca 30 personer om vinteren til 150 om sommeren, når forskerne invaderer det lille samfunnet. Det går fly to ganger i uken t/r Longyearbyen Ny-Ålesund. Den vakre naturen og de ekstreme klimavariasjonene er noe av det som gjør stedet unikt og uforglemmelig. Bolig og atelier
Kunstnerhytta ligger midt i Ny-Ålesund og har ett soverom, bad og kombinert stue og kjøkken. Dersom det er ønskelig, og økonomien strekker til, er det plass til en liten familie i den ca 60 kvm hytta. Det er ikke atelier tilknyttet hytta, men man kan rydde plass for å gjøre mindre arbeider inne. Alle materialer må medbringes hjemmefra.

Økonomi
Det er mulig å få opphold i Ny-Ålesund ved å sende søknad med prosjektbeskrivelse til NBK. Ved godkjenning mottar kunstneren 20 000 kroner fra BKH. Disse pengene kommer godt med, da reise og oppholdsutgifter for en måned beløper seg til rundt 25-30 000 kroner. Gjennom andre stipendordninger er det mulig å få dekket de resterende reise- og oppholdsutgiftene.

Service overfor kunstnere
Som kunstner må du tilrettelegge ditt eget opphold og skape din egen hverdag. Dersom man ønsker å mingle med prominente kuratorer eller kunstnerkollegaer, er definitivt ikke dette stedet å dra. Selv om Ny-Ålesund ligger totalt isolert innehar stedet det meste av moderne kommunikasjonsutstyr og underholdningeffekter; telefon, TV, internett, et flott videobibliotek, treningssenter med klatrevegg, utendørs boblebad, badstue, et deilig kjøkken som serverer deg mat fire ganger om dagen, lørdagsbar og butikk som er oppe to timer i uken.Du lever bokstavelig talt i luksus, men når sant skal sies betaler du også svært mye for oppholdet. Messa er det sosiale samlingsstedet, hvor man blir kjent med de andre innbyggerne og hvor fellesaktiviteter planlegges.

Miljø
På grunn av fare for isbjørn og de ekstreme værforholdene er det uforsvarlig å gjøre noe som helst alene utenfor byområdet. Og det er nettopp naturens særegenhet og de spesielle omgivelsene som gjør et opphold i Ny-Ålesund så spennende. Dersom man ønsker å komme under huden på dette samfunnet er man nødt til å integreres i det sosiale fellesskapet. Få eller ingen av stedets beboere er interessert i kunst og mange har problemer med å se kunstnernes nytteverdi i samfunnet. Selvironi kan være godt å ha under besøket. I Ny-Ålesund har du muligheten til å delta på uforglemmelige turer på scooter eller i båt, hytteturer, isbjørnsafarier og ditto moro!

Konklusjon
For mange NBK-medlemmer er kunstnerhytta en godt bevart hemmelighet. Hytta disponeres av NBK og er i prinsippet tilgjenglig for alle foreningens medlemmer. Ønsker du deg et frikvarter fra hverdagen, en ny og potensielt spennende inspirasjonskilde med unike naturopplevelser, er kunstnerhytta i Ny-Ålesund stedet å reise til. Oppholdet vil garantert verken gi deg kontakter, utstillinger eller pressedekning, men du vil uten tvil få uforglemmelige og uforutsigbare opplevelser som forhåpentligvis kan brukes i ditt kunstnervirke.