Kulturhuskunst i Asker

Av: Mette Torstensen

Publisert:

Utgave: 4/2004

Del: 

Rundt 2,2 millioner kroner vil bli brukt til kunstnerisk utsmykking i Askers nye kulturhus.

Askerbøringene ville ha ny svømmehall, men politikerne bestemte at det skulle bygges nytt kulturhus i Asker. Den 23. oktober innvies det 25 000 kvm store kulturkvartalet, med en prislapp på 423 millioner kroner. Bjørn Ransve, Bjørn Carlsen, Arne Malmedal og en foreløpig ukjent billedhugger skal få boltre seg med en halv prosent av byggesummen.
– Vi har ikke arrangert konkurranse om utsmykkingen inne i huset. Vi mente at Ransve, Carlsen og Malmedal var de best egnede til å løse disse delprosjektene, forteller kunstutvalgets leder Tuss Benum.
Det er tre hovedområder i huset som skal utsmykkes. Arne Malmedal bidrar med malerier på tre vegger i øvre vestibyle. Bjørn Ransves maleri vil strekke seg fra første etasje og hele fem etasjer oppover. Maleriet skal males rett på betongveggen. Bjørn Carlsens arbeider blir plassert i foajeen til festsalen.
– Bjørn Carlsen laget sceneteppet til det gamle kulturhuset, det vi tar vi med. Dessuten hadde kommunens kunstsamling et maleri fra hans Donald Duck-periode som har blitt vanskjøttet på en ungdomsskole, samt flere malerier fra det gamle kulturhuset som vi nå flytter over. I tillegg vil Carlsen supplere med nye verker, forteller Benum.
Utover dette arrangeres en lukket konkurranse om en monumental utsmykking ved inngangspartiet. Kunstnerne Solveig Aalberg og Børre Larsen er eksterne konsulenter for utsmykkingen.
De lokale aktørene er heller ikke glemt. Asker Bildende Kunstnere har fått ansvaret for en vegg der de skal stille ut månedens bilde.
– Kulturhuset har så mange glassvegger og åpne rom at vi etterhvert må vurdere mobile vegger. Huset må få en ferdig form før flere avgjørelser tas, avslutter Benum til Billedkunst.