• Ronald Versloot: Lifetime, 2006

    Galleri GAD

Welcome to my World

Av: Mona Gjessing

Publisert:

Utgave: 6/2006

Del: 

Nederlenderen Ronald Versloot henter i sine arbeider inspirasjon fra det romantiske maleriet fra slutten av 1800-tallet, surrealismen, bokillustrasjoner og tegneserier – i den aktuelle utstillingen nedfelt i en miks av akrylmaling på lerret og linoleumssnitt.

Ikke uten grunn settes Versloots bilder gjerne i forbindelse med populærkultur og popmusikalske uttrykk. Også når Versloots bilder nå for første gang stilles ut i nordisk sammenheng er det den deilige, sentimentale, menneskelige og styggvakre verden det dreier seg om. Her slentres det innom fenomener som melankoli, forfall og kjærlighet med stor sjarm og søtladenhet. I enkelte tilfeller oppleves imidlertid Versloots utlegginger som vel lettvinte, som i det klisjefylte syttitallsplakataktige Clamp. Bildet fremstiller et nakent kjærlighetspar i solnedgang. Alt er pasjonert og veldig rødt, steinene i vannet, fjellene, ALT... Uttrykket bikker over i en overdreven og pubertal sentimentalisme. I andre tilfeller, som f.eks. i maleriet Lifetime, lodder Versloot langt dypere og berører romantikkens vesen på en poetisk og vár måte. Oppå en utslått skriveplate i et gammelt brunt skatoll malt inn i bildet er det trykket konturer av to små, sirlige, svarte figurer. En mann og en kvinne, begge i pene aftenantrekk, danser tett omslynget. Hun holder hendene ømt rundt hans nakke og det er som om paret svever rundt i sin egen lykkeverden. På skriveplaten til venstre for paret ligger en terning som viser terningkast fem. Slett ingen dårlig vurdering!
Versloot er for øvrig gjennomgående en fin kolorist, noe han ikke minst viser i arbeidet Foreground, hvor den grågrønne, litt sjøsyke koloritten i kontrast til den beksvarte konturen til en mannsfigur med trillebår, inngir en følelse av en annen og mer magisk verden enn vår egen.