Ny kurator til documenta

Av: Leif Magne Tangen

Publisert:

Utgave: 2/2004

Del: 

I henhold til documentas sedvanlige tradisjon med å velge ukjente kuratorer, er Roger Martin Buergel (f. 1962, Vest-Berlin) utnevnt som kunstnerisk leder av documenta 12 i 2007.

Buergel har blant annet studert samtidskunst, filosofi og økonomi i Wien, hvor han har bodd siden 1983.
Han er også maler, kritiker, kurator, har vært redaktør av det østerrikske tidsskriftet Springeling og har jobbet som privatsekretær for Hermann Nitsch. Som kurator har han knappe fem års erfaring, men allerede i 2002 fikk han internasjonal anerkjennelse da han ble enstemmig valgt av Menil Collection i Texas, en av verdens betydeligste samlinger, til å motta deres nyopprettede pris for kuratorisk virksomhet. Like enstemmig ble han gitt ansvaret for verdens største kunstutstilling, på anbefaling av en internasjonal komité bestående av blant andre Gavin Jantjes.
– I en tid der få tror at kunsten kan spille noen rolle, annet enn å underholde eller være investeringsobjekt, har Buergel en tro på kunstens mer grunnleggende funksjon, og han ser behovet for å gjøre dette forståelig for publikum, sier Jantjes til Billedkunst.